Pátek, 29. března 2024

Magické hory na pomezí

Nejsou tak vysoké jako Krkonoše ani tak rozlehlé jako Šumava.
Magické hory na pomezí
 A už vůbec se o nich nemluví v médiích tak často jako třeba o Vysočině nebo o Krušných horách, které protínají důležité silnice, na nichž každou chvíli uvíznou šňůry automobilů. Přesto mají něco do sebe a místní i jejich obdivovatelé na ně nenechají dopustit. Řeč je o Moravskoslezských Beskydech. Jsou totiž stejně tajemné jako Šumava, jejich milovníci je opředli stejnou dávkou pověstí a zkazek jako Jeseníky a jejich patron je mnohem známější než proslulý strážce Krkonoš. Pohanského boha Radegasta, který kraj na pomezí Moravy, Slezska a Slovenska objímá pevnou a přitom mateřskou náručí, totiž díky stejnojmenné pivní značce znají i za hranicemi země. A to i přesto, že nošovický pivovar je mnohem mladší než jeho trutnovský sourozenec, kde sládkové vaří pivo, jemuž dal jméno Krakonoš.

Lysá hora, ochránkyně Beskyd
Středobodem Beskyd je Lysá hora. Místní s oblibou říkají, že kdo tady nebyl, neví, co je to být na horách. Lysá hora se vypíná nad ostatní a svým kónickým tvarem je úplně jiná než ostatní místní velikáni. Vede na ní několik cest a všechny celkem slušné výstupy. Turisté, výletníci, běžkaři a nezřídka i skialpinisté musí překonat převýšení, jež přesahuje z některých výchozích míst i osm set metrů.
Odměnou výletníkům i sportovcům budiž dvě místní hospody, kde je možné se posilnit a občas vyslechnout i nějakou neuvěřitelnou historku z místních i dalekých hor. Ve zdejším proslulém Šantánu (viz str. 9) se často potkávají např. horolezci, kteří cestují po celém světě.
Když pak vyjdete z lokálu, můžete občas spatřit nádhernou "fatamorgánu". Pokud je dobré počasí, v ideálním případě inverze, jsou jako na dlani vidět štíty slovenských hor. Je možné vypočítávat, který kopec patří k Velké či Malé Fatře a který už do prstence Tater.
Lysá hora má nadšenou partičku obdivovatelů, kteří mají svůj klub a dokonce i vlastní internetové stránky. Tradice výstupů na horu je velmi stará, vždyť k jejich nejznámějším propagátorům patřil spisovatel Petr Bezruč.
Tento slezský bard měl v Ostravici, která je nejčastějším startem pro výšlap na nejvyšší vrchol Beskyd, srub. V sezóně bývá otevřený i pro veřejnost. Nadšený průvodce vysvětlí, jak a hlavně čím tady starý pán žil. Když právě nestoupal na vrchol Lysé hory, což někdy činil i třikrát denně, zval si do srubu staré havíře. Zavřel se s nimi u kamen a zpovídal je. Sedánky nebraly konce a vypilo se na nich neuvěřitelné množství alkoholu. Bezručův kult si v Beskydech hýčkají. Pojmenovali tu po něm spoustu hotelů, chat a vyhlídek.
V Ostravici, která je jedním z přirozených beskydských center a kam se dá dojet vlakem, je toho k vidění víc. Kousek od Bezručova srubu leží národní přírodní památka. V řečišti Ostravice je příkrý zlom, který vytváří mohutné peřeje. Ty jsou v létě díky hluboké tůni oblíbeným místem pro přírodní koupání a v době, kdy přehrada Šance vypouští hodně vody, také místem, k němuž jezdívají nejodvážnější vodáci.

Hřeben plný magie
Z Ostravice je možné se vydat také na opačnou stranu. A sice k vrcholu majestátního kopce Smrk. Jeho rozlehlým temenem začíná hřeben opředený čertovskými tajemstvími.
Na vrcholku není žádná hospoda ani útulna. Přesto sem lidé chodívají a výstup platí za slušný sportovní výkon. Přece jen je tady možné objevit něco: malý pomníček věnovaný Johnu Lenonnovi. V komunistických časech se tady scházely partičky lidí, kteří si o režimu mysleli svoje.
Dlouhý hřeben pokračuje další beskydskou tisícovkou, Kněhyní. Moc lidí sem nechodí a tato část hor nabízí ideální podmínky pro ty, kdo mají rádi magickou atmosféru samoty v horách. Přes Kněhyni se dá přehoupnout na kopec zvaný Čertův mlýn. Kousek stranou od značky je tady opravdu čertovský výtvor pojmenovaný Čertův stůl. Tato ohromná kamenná deska váží několik tun a leží na dvou mohutných kamenných nohou. Jak vznikla, není jasné. A tak mnozí věří pověsti o čertovi, který soupeřil o krásnou místní dívku. Jak už to bývá, neuspěl, ale zůstala na něj kamenná památka.

Pustevny - valašská pýcha
Z Čertova mlýna už je to, co by kamenem dohodil na Pustevny. Tohle sedlo, na které je možné vyjet od Rožnova pod Radhoštěm autem a od Frenštátu pod Radhoštěm lanovkou, je nejvyhledávanějším místem v Beskydech.
V létě i v zimě sem míří tisíce lidí. Třeba o červencovém svátku svatých Cyrila a Metoděje tady doslova není, kam se hnout. Z Pusteven až na Radhošť, přímo kolem slavné sochy Radegasta, kterou má na svědomí Albín Polášek, se vine nekonečné procesí, aby se poklonilo památce věrozvěstů. Kostel na vrcholu Radhoště, který jim je zasvěcený, je údajně nejvýše položenou církevní památkou v zemi.
Na konci 18. století popustil na Pustevnách uzdu fantazii architekt Dušan Jurkovič a postavil tu několik unikátních staveb, které patří mezi skvosty valašské architektury. Stavby ve stylu tzv. lidové secese pojmenované Maměnka a Libušín se nedávno dočkaly generální opravy. Kdo sem vstoupí, většinou zůstane stát s otevřenou pusou. Nejen zvenku jsou stavby nádherné. Jurkovič pozval Mikoláše Alše a ten se podílel na výzdobě interiéru. Dejte si čaj nebo grog a hlavně si dopřejte čas. Oba pánové totiž byli mistři detailu.
Na Pustevnách se dá lyžovat, jezdit na kole i páchat dlouhé procházky a výlety. Co se lyžování týče, patří tohle středisko mezi největší v zemi. Počet vleků se blíží desítce. Sjezdovky jsou vhodné pro všechny kategorie lyžařů, k dispozici je půjčovna lyžařského vybavení, začátečníci si mohou objednat kurs ve škole lyžování.
Na své si tady přijdou i vyznavači bílé stopy. A to doslova. Protože ty tady bývají vyřezané tak precizně, jako když je narýsuje. Rozhodně lze třeba doporučit výlet na Martinák. Stopa vede po svážné cestě a kopce jsou příjemně táhlé. Ale i výlet na Radhošť stojí za to.

Lyže, kola i vodní sporty
Na Lysou horu je možné stoupat také z opačné strany než z Ostravice, která leží na dně hlubokého údolí. Je možné se nechat vyvézt autobusem, případně vyjet vlastním autem na Visalaje, odkud vede nádherná trasa k vrcholu.
Pro ty, kdo mají rádi nejrůznější kuriozity, bude možná zajímavé se na Lysou horu vydat z vesnice Krásná. Cestou je možné spatřit nejen neuvěřitelnou a opuštěnou chatu, která připomíná létající talíř a která údajně patřila mezi exponáty na jedné z výstav Expo, ale i pozoruhodný památník věnovaný obětem odporu proti fašismu. V místě pojmenovaném Ivančena stojí ohromná kamenná mohyla, u níž se scházejí skauti i turisté. Každý z nich většinou přinese nový kámen. Místo se v časech normalizace stalo místem, kde se neoficiálně setkávali lidé, kteří chtěli vyjádřit svůj odpor ke komunistickému režimu.
Právě na Visalajích mají několik vleků, kde se mohou vyřádit lyžaři. Najdete tady svahy pro začátečníky i pro pokročilejší lyžaře. Výhodou je, že není problém se ke sjezdovkám dopravit, leží totiž většinou přímo u silnice.
Výjimkou je jediná povolená sjezdovka na svahu Lysé hory. Dá se k ní dostat z místa pojmenované Zlatník. Sjezdaři už několik let bojují s ochránci přírody o to, aby se mohlo opět lyžovat i přímo na vrcholu Lysé hory. Zdejší sjezdovce skončila výjimka a Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo ji neprodloužit.

Sjezdovky i pro náročné
Kdo bude pokračovat údolím řeky Morávky až na jeho konec, do místa pojmenovaného Bebek, nebude to mít daleko k další zajímavosti. Na samé česko-slovenské hranici tady leží Bílý Kříž. V tomto horském středisku se také nachází několik vleků a také objekty, které na počátku 90. let zely prázdnotou, ožily a dnes se tady starají o hosty s veškerou parádou.
Z Bílého Kříže není po hřebeni daleko do místa pojmenovaného Gruň. I tady je několik sjezdovek a horská osada je oblíbeným výchozím bodem pro pěší a běžkařské výlety.
Pro ty, kdo si potrpí na kvalitní lyžařský servis, bude asi příjemné navštívit areál ve vesničce Bílá. Dojet se sem dá pohodlně autem z Ostravice směrem na přehradu a potom dál na Slovensko.
Dalšími místy, kde se dá dobře lyžovat, jsou sjezdovky v údolí říčky Lomné ve slezské části Beskyd. Dostanete se sem z Jablunkova. Odtud to není daleko ani do Mostů, kde před pár lety vznikl nový areál. Leží přímo u hlavní silnice na Slovensko. Náročnější sjezdaři rádi jezdívají do obce pojmenované Řeka, kde se mhou pochlubit opravdu prudkou sjezdovkou, nebo na vrchol Javorový. Je to jedno z mála míst, kam vede lanovka.
AUTOR: Josef Albrecht

Velkou výhodou Moravskoslezských Beskyd je skutečnost, že jsou velmi dobře dostupné. Prakticky do všech významných míst je možné dojet autem. Do severní části se dá dojet autem po silnici, která vede na Frýdek-Místek a potom dále na Třinec a na Slovensko. Do Ostravice vede z Ostravy dálnice, která skončí ve Frýdlantu nad Ostravicí, odkud je to do Ostravice jen kousek. Navíc je možné odtud pokračovat ještě dále na Mezivodí a dá se tudy dojet i do Rožnova pod Radhoštěm. Do tohoto města se dá dorazit také po silnici od Hranic na Moravě a Valašského Meziříčí.
Právě do Rožnova, do Mostů u Jablunkova nebo třeba do Ostravice se dá navíc pohodlně dojet vlakem. To může být výhodou při běžkařských túrách, kdy se člověk nemusí vracet zpátky k automobilu.

KDE SE ubytovat
Dá se říci, že tady platí to samé co o jídle. Ubytování je možné si vybrat prakticky ve všech cenových kategoriích. Člověk toužící po luxusním ubytování si může například zvolit moderní hotel Tanečnica na Pustevnách. Ten, kdo má rád atmosféru horských chalup, se může vydat přímo na vrchol Lysé hory, kde je možné si dopředu objednat několik postelí. Kdo má rád, když vyjde z hotelu v přezkáčích, může si rezervovat pokoj například v hotelu Pokrok v Bílé. Atraktivní bydlení nabízejí chaty na Bílém Kříži, například v hotelu Súlov. Pohodlné bydlení je možné si vybrat také v několika podnicích na Visalajích. Kdo touží po komfortu, které mu může nabídnout bydlení v soukromí, ten se může porozhlédnout například po privátech v Dolní, Prostřední či Horní Bečvě.

kde se najíst
Beskydy nabízejí nepřeberné množství variant, kde je možné dobře poobědvat či povečeřet. Přímo na hřebenech funguje několik chat, vypravit se můžete například do hotelu Charbulák na Gruni.
Krásný výlet je na horskou chatu Slavíč, obsáhlý jídelníček mají také například v hotelu na Radhošti. Kousek od dolní stanice lanovky je možné se najíst v podniku jménem Ráztoka. Dá se tady obědvat ve velkém stylu, ale je možné si také zajít do malého rychlého bufetu.
Přímo na Pustevnách v místní kolibě je možné ochutnat tradiční speciality z Valašska a Slovenska.
Známý podnik v Ostravici je například hotel Freud, kde si také potrpí na jídelníček obřích rozměrů. Podobnou zkušenost zřejmě uděláte v podniku jménem Ondrášův dvůr v Mezivodí.

informace
Informace o Beskydech je možné najít na internetu na speciální stránce www.beskydy.cz. Mnohá místa mají své vlastní stránky, ale na většinu z nich se dostanete právě přes beskydský web. Nabízí úplné informace a přehledně poskytuje také aktuální informace o sjezdovkách a sněhové zpravodajství.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů