Pátek, 29. března 2024

Boj o velryby: nájezd na loď ekologů

Boj o velryby: nájezd na loď ekologů

Sydney - Japonská velrybářská loď záměrně narazila do plavidla ochránců životního prostředí patřících ke Greenpeace.

Vedoucí expedice Greenpeace Shane Rattenbury řekl, že do jeho lodě Arctic Sunrise, na jejíž palubě bylo 25 lidí, narazila obří rybářská loď Nisshin Maru, patřící japonské velrybářské flotile. Srážka byla podle něho úmyslná.

Mířili přímo na nás

Greenpeace tvrdí, že velrybářská loď krátce před kolizí sledovala její aktivisty na nafukovacím člunu, jak kreslili na bok nedaleké japonské zásobovací lodě nápis "velrybí maso z rezervace".

Ekologové se střetli s velrybáři ČTĚTE ZDE

"V té době jsme byli asi kilometr od Nisshin Maru," řekl Rattenbury australské televizi. "Jiná plavidla v oblasti nebyla a nebyl žádný důvod, aby si to namířili přímo na nás."

velryby 2

velryby 2větší obrázekAutor: Greenpeace

Arctic Sunrise pronásleduje japonskou velrybářskou flotilu v antarktických vodách už téměř dva týdny a snaží se zabránit tomu, aby nalovila 850 plejtváků malých a deset plejtváků obrovských, již mají být součástí vědeckého výzkumného programu.

Loví velryby pro komerční účely 

Lov velryb pro výzkumné účely sice povolují pravidla Mezinárodní velrybářské komise, ale Austrálie a další země tvrdí, že v tomto případě jde o maskovaný komerční lov.

PŘEČTĚTE SI: Norsko nectí dohody a zvyšuje lov velryb

Federální soud už několikrát australským ekologickým skupinám odmítl žalobu na japonskou velrybářskou společnost za nelegální zabíjení plejtváků v antarktických vodách, kde australská vláda vyhlásila velrybí rezervaci.

Soudy rozhodly, že Austrálie nemůže zabránit legální cestou velrybářské společnosti lovit v mezinárodních vodách pod ochranou Austrálie, protože Japonsko neuznává australskou jurisdikci v těchto vodách.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů