Úterý, 23. dubna 2024

Snowboardisté škodí na Lysé hoře méně, než se ekologové obávali

Snowboardisté škodí na Lysé hoře méně, než se ekologové obávali
ROKYTNICE NAD JIZEROU - Snowboardisté nadělali v prosinci a v lednu na svazích Lysé hory méně problémů, než očekávali ekologové ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Báli se toho, že snowboardisté budou jezdit mnohem častěji mimo sjezdovky a poškodí přírodní rezervace. "Snowboardisté se na chráněných územích objevují, ale nejde o žádnou katastrofu," řekl Petr Štěpánek ze správy parku.

Většina snowboardistů, kteří na Lysé hoře zákazy porušují, se pouští dolů do Rokytnice nad Jizerou pod čtyřsedačkovou lanovkou. V nejvyšších partiích vede lanovka právě nejpřísněji chráněnou první zónou parku. Snowboardisty kontroluje osm členů takzvané skipatroly. Rekrutují se ze zaměstnanců rokytnického lyžařského střediska a KRNAP je vyškolil jako své strážce ochrany přírody.

Vedoucí rokytnického lyžařského střediska Roman Ruščak uvedl, že členové skipatroly přistihli v prosinci a v lednu mimo sjezdovky kolem 25 snowboardistů. Jejich přestupky vyřešili zatím jen domluvami. "Snowboardistům, ale i lyžařům pohybujícím se na území parku mimo sjezdovky mohou ale udělit blokovou pokutu až 1000 korun," uvedl Štěpánek.

Na snowboardisty a lyžaře dohlížejí rovněž zaměstnanci KRNAP. Na zakázaná místa vjíždí zhruba stejně snowboardistů a lyžařů. TJ Spartak, jemuž lanovka na Lysou horu patří, se jim snaží ve vstupu na chráněná místa zabránit nataženými pružnými páskami. "Kvůli ochraně přírody se nesmí jezdit ani v lesích kolem sjezdovek. Nárazy do stromů nebo do sloupů lanovky jsou navíc velmi nebezpečné," podotkl Ruščak.

Na Lysé hoře leží sjezdovky a terény kolem nich jako jediné v Krkonoších v první, nejpřísněji chráněné zóně národního parku, a proto KRNAP pustil snowboardisty na rokytnickou lanovku letos vůbec poprvé. Snowboardisté nyní tvoří zhruba třetinu cestujících na lanovce, jež stoupá až do výše téměř 1300 metrů nad mořem. "Zatím se nezdá, že si snowboardisté s lyžaři na svazích překáželi. Nestoupl ani počet úrazů," shrnul Ruščak.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů