Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropské komisi se nelíbí poškozování Boubína

Evropské komisi se nelíbí poškozování Boubína

Nevládní neziskové organizace získaly vyjádření Evropské komise pro životní prostředí adresované Ministerstvu životního prostředí ČR. Evropská komise České republice vytýká poškozování přírodních stanovišť a úbytek chráněných druhů ptáků ve vrcholových partiiích Boubína.

 

Okrašlovací spolek Zdíkovska a Děti Země – Klub Bohumilice obdrželi kopii výzvy Evropské komise určené Ministerstvu životního prostředí, ve které Evropská komise požaduje informace o tom, jakým způsobem jsou Českou republikou uplatňovány směrnice o Evropských stanovištích a ptačích oblastech. Zároveň si Evropská komise přeje být informována o opatřeních přijatých k zamezení poškozování vrcholových partií Boubína a významnému rušení ptáků. „Celá kauza , bohužel, již trvá třetí rok a je poznamenána politickým tlakem na výstavbu rozhledny v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Úředníci Krajského úřadu Jihočeského kraje a Ministerstva životního prostředí navíc opakovaně ignorovali naše upozornění na výskyt chráněných druhů ptáků a velkou pravděpodobnost jejich rušení v době hnízdění zvýšenou návštěvností po postavení rozhledny. Ministerstvo životního prostředí navíc nedokázalo zabránit zvýšenému sešlapu půdy na vrcholu a podél přístupových cest“ uvádí Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

 

Evropská komise nyní prověřuje, zda nedošlo k porušení Evropské směrnice o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, kterou se Česká republika zavázala plnit svým vstupem do EU. „Evropská komise jedná na náš podnět, neboť po dokončení rozhledny na Boubíně prokazatelně došlo k úbytku hnízdních párů chráněných druhů ptáků a neztenčenou měrou pokračuje devastace vrcholu Boubína vysokou návštěvností“ říká Zdeněk Čihák z Dětí Země.

 

Celá kauza vznikla proto, že celý masív Boubína je zařazen jako ptačí oblast a na vrcholu a podél přístupových cest se nachází nejméně sedm prioritních evropských stanovišť, které by měly mít podle evropské legislativy přísnou ochranu. Ekologické organizace doufají, že po intervenci Evropské komise bude Ministerstvo životního prostředí svoje závazky brát vážně.

 

 

Kontakt:

Děti Země – Klub Bohumilice, Branišov 45, 384 73 Stachy, tel.: 388 428 073, e-mail: dz.bohumilice@quick.cz

Okrašlovací spolek Zdíkovska, Zdíkov 235, 384 72 Zdíkov, tel.: 388 426 844, e-mail: kjucukovi@tiscali.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů