Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodních ptáků na Bečvě opět ubylo

Vodních ptáků na Bečvě opět ubylo

Rybáři na Valašsku se radují, na zdejších tocích a vodních nádržích totiž ubývá kormoránů. Vloni ve vsetínském okrese ochránci přírody napočítali přes dvě stovky těchto ptáků, kteří způsobují na rybí populaci nemalé škody. Letos jich podle posledního sčítání ubylo.

VALAŠSKO - Pravidelné zimní sčítání vodního ptactva provedl uplynulou neděli oddíl mladých přírodovědců Falco z Valašského Meziříčí. Sedmičlenná skupina v rámci mezinárodní akce zjišťovala výskyt vodních ptáků na dvanáct kilometrů dlouhém úseku podél řeky Bečvy z Hustopečí nad Bečvou a Valašským Meziříčím. "Napočítali jsme jich o něco méně než v minulých letech. Příčinou může být mrazivější zima," konstatoval vedoucí oddílu Miroslav Dvorský.

Řeka Bečva kvůli současným mrazům v některých místech zcela zamrzla, výrazně se snížil i její průtok. "Střední Pobečví ale nikdy nebylo významným zimovištěm," doplnil ornitolog, který tento úsek sleduje již od roku 1975.

Při letošním zimním pozorování napočítali mladí ornitologové tři sta deset kachen divokých, třináct volavek, čtyři potápky malé a po jedné lysce černé a slípce zelenonohé. "Spatřili jsme také samici morčáka velkého, patřící mezi severské kachny. V posledních letech sledujeme rovněž výskyt kormorána velkého," uvedl Dvorský.

Před třemi lety na Valašsku přezimovalo podle jeho slov pět až šest set těchto velkých černých ptáků, kterým kvůli škodám páchaným na rybách nemohou rybáři přijít na jméno. "Koncem devadesátých let se počty zimujících a protahujících kormoránů mnohonásobně v celé republice zvýšily. Dokonce se diskutovalo, zda je nutné je dále chránit jako ohrožený druh," připomněl Miroslav Dvorský.

Kormoránů ale na Valašsku ubývá, v loňském roce jich napočítali mladí ochránci přírody z oddílu Falco přes dvě stovky, letos to bylo ještě o něco méně. "Příčin může být několik. Nejpravděpodobnější je zřejmě fakt, že Bečva už nemá pro takové množství zimujících kormoránů dostatek potravy a ptáci se rozlétávají i na jiné nezamrzlé úseky vodních toků," uvedl ornitolog. "Nemají už u nás téměř žádné žrádlo, proto nastal zhruba dvacetiprocentní úbytek kormoránů. Naštěstí jsme našli s ochránci přírody po deseti letech společnou řeč. Jde nám o to zachránit nejen život v řekách a potocích, ale i na nich," uzavřel za meziříčské rybáře Jiří Nauš.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů