Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vědci objevili nejmenšího "kapříka"

Vědci objevili nejmenšího "kapříka"
Jednu z nejmenších ryb na světě objevili vědci v tropických lesech na indonéském ostrově Sumatra v provincii Jambi. Rybka, jež v dospělosti dorůstá délky pouhých 7,9 milimetru a je velká zhruba jako komár, dostala jméno Paedocypris progenetica a byla zařazena do čeledi kaprovitých.
Sladkovodní rybka, přezdívaná kapřík, bojuje o titul nejmenšího obratlovce s rybami z čeledi Schindler, jimž bylo toto prvenství přiznáno v roce 2004. Tyto ryby žijí v lagunách Velké útesové bariéry u břehů Austrálie a dorůstají podobné délky jako "kapříci". (Australské přírodovědné muzeum jim dokonce přiznává ještě menší délku - 6,5 až 7 milimetrů u samce a 8,4 milimetru u samičky.)

Život v kyselé vodě
Nově objeveného nejmenšího obratlovce žijícího ve sladkých vodách popsal vědecký tým švýcarského biologa Maurice Kottelata, který provádí výzkum v oboru biodiverzity pro Singapurskou národní univerzitu, a zoologa Ralfa Britze z Přírodovědného historického muzea v Londýně.
"Je to jedna z nejzáhadnějších ryb, kterou jsem během své kariéry spatřil. Je drobounká, žije v kyselině a má takové bizarní chamtivé ploutve. Doufám, že budeme mít příležitost ji prozkoumat podrobněji ještě předtím, než se jejich místo výskytu vytratí," citoval Britze list Times.
Nově objevená rybka vypadá celý život spíše jako larva, je téměř průhledná a má značně nevyvinutý základ lebky, jež ponechává odkrytý mozek.
Tyto rybky žijí výlučně ve zvláštním prostředí mokřadních lesů tvořených zaplavenými stromy rostoucími z bahna hlubokého až několik metrů. Voda má v těchto oblastech barvu silného čaje a je zhruba stokrát kyselejší než dešťová voda.

Rašeliniště v ohrožení
Zoolog Britz upozornil na skutečnost, že další studium nejmenších obratlovců ohrožuje zhoršující se stav životního prostředí v jihovýchodní Asii.
Rašeliniště, ve kterých se vyskytují vzácné živočišné druhy, jsou podle vědců čím dál více ohrožována rozšiřující se městskou urbanizací, necitlivou zemědělskou výrobou, těžbou dřeva nebo i lesními požáry.
"Mnohé rašelinové mokřady, které jsme v jihovýchodní Asii zkoumali, dnes již neexistují, jejich fauna zmizela," uvedl Britz.
Vědci ve své zprávě zveřejněné v odborném časopise Proceedings of the Royal Society of London upozorňují, že jimi objevená ryba se vyznačuje obzvláště silnou muskulaturou v oblasti pánevních ploutví. Odborníci se domnívají, že samci si tak mohou lépe přitáhnout samičku při páření.
Doposud platila za nejmenšího obratlovce ryba Schindleria brevipinguis. I ona byla téměř průhledná a vážila jeden gram. Neměla ale pánevní ploutve.
Zajímavé na ní bylo, že přestože byla odchycena už v roce 1979, trvalo 25 let, než zoologové potvrdili, že se jedná o nový druh. V současnosti patří stejně jako rybka z Indonésie mezi druhy, jimž hrozí vyhynutí v důsledku změn jejich životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů