Čtvrtek, 28. března 2024

Objeven ráj nových druhů

Objeven ráj nových druhů
Člověk sem ještě nikdy nevkročil. "Žádná cestička, žádný náznak civilizace, dokonce ani stopa po nějaké místní komunitě," popisuje vědec Bruce Beehler svou výpravu do indonéského pohoří Foja.
Oblast leží ve východoindonéské provincii Papua, v níž si separatistický boj vyžádal za předchozí desetiletí odhadem sto tisíc obětí. Přístup cizinců do těchto končin je velmi omezen.
Tým amerických, indonéských a australských vědců vedených Beehlerem potřeboval šest různých povolení, než si mohl legálně dovolit letět vrtulníkem do pohoří s bažinami obklopenými lesy. Toto úsilí se ale vyplatilo.
Vědci objevili v hlubokých hvozdech indonéské džungle desítky nových druhů zvířat a rostlin.
Jsou mezi nimi i savci, kterým v jiných částech světa již hrozí vyhynutí, uvedli včera členové výpravy složené ze zástupců americké ekologické organizace Conservation International a indonéského Vědeckého ústavu.
Panenskou přírodu v západní části ostrova Nová Guinea navštívili loni v prosinci a přirovnali ji k rajské zahradě.
Výprava objevila dvacet druhů žab, včetně jedné droboučké, menší než čtrnáct milimetrů, čtyři druhy motýlů a nejméně pět nových typů palem.
Jedním z nejpozoruhodnějších objevů byl zlatavý klokan stromový, o kterém se předpokládalo, že vinou lovu se již ocitl na pokraji vyhynutí, a nový druh květosavky, ptáka s oranžovou skvrnou na hlavě a s visacím lalokem pod každým okem.
Tým narazil v divočině na živočichy, kteří se vůbec nebáli lidí. Například dvě dlouhonosé ježury australské, patřící k primitivním savcům kladoucím vajíčka, se nechaly vědci bez odporu odnést do tábora k prozkoumání, sdělil Beehler.
Vědci poprvé pořídili fotografie vzácné šestiperé rajky s latinským názvem Parotia berlepschi, která byla popsána domorodými lovci již v 19. století.
Jen zřídka přitom vědci odcházeli dál než několik kilometrů od základny. "Škrábali jsme jen trochu na povrchu," upozornil Beehler, který doufá, že se na místo ještě letos vrátí s jinými vědci. Na cestě je doprovázeli dva průvodci z kmenů Kwerba a Papasena.
"Byli také ohromeni. Kam jim paměť sahá, nikdo z jejich kmenů tam nikdy nebyl," dodal Beehler. V oblasti žije jen několik tisíc lidí, kterým stačí jako zdroj potravy zvěř na úpatí hor. Tím se vysvětluje, proč na tato místa ještě nikdy nevkročil člověk.
Nález nových druhů musí ale být publikován a zrevidován dalšími odborníky, než budou moci být oficiálně klasifikovány. To může trvat i několik let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů