Čtvrtek, 18. dubna 2024

Korálové útesy jsou krásné - a výnosné

Korálové útesy jsou krásné - a výnosné
Jakou cenu mají korálové útesy? I to propočítávali vědci ve zprávě OSN. Vzali v úvahu, že krása korálových útesů přitahuje turisty, kteří přinášejí živobytí místním obyvatelům.
Právě mezi korály se líhnou a vyrůstají celé populace ryb, ze kterých mnohé slouží jako lidská potrava. Z toho vědci vypočítali, že celkově na světě přináší čtvereční kilometr korálových útesů každoročně nepřímé výnosy mezi 100 000 a 600 000 dolary. V jihovýchodní Asii je to ještě více, přes milión dolarů na čtvereční kilometr, protože v této části světa jen samotné rybolovné oblasti ročně vynášejí 2,5 miliardy dolarů.
Ještě cennější jsou pak mangrovy - tropické dřeviny na bahnitých pobřežích moře. Jejich kořenový systém chrání půdu před odplavením vlnami. Například v Thajsku odborníci vyčíslili jejich cenu na 3,5 miliónů dolarů za čtvereční kilometr.
V některých tropických zemích, například v Indonésii, obyvatelé používají korály jako stavební materiál. Jenomže útesy rovněž chrání pobřeží před erozí. Například studie na Srí Lance ukázaly, že jeden jejich čtvereční kilometr ročně zabrání odplavení 2000 krychlových metrů pobřežní zeminy. Při úbytku korálů tedy nezbývá než pláže chránit betonovými vlnolamy, které nevynikají krásou a turisty odrazují. Korálům navíc vadí znečištění vody průmyslovými exhalacemi a škodí jim i globální oteplování, protože v teplejší vodě hůře rostou.
Zpráva OSN vyčísluje, že v posledních desetiletích byla ztracena nebo znehodnocena pětina světových korálových útesů a 35 procent mangrovů.
"Každodenně příroda pracuje na vytvoření živobytí pro milióny a možná miliardy lidí," komentoval zprávu Klaus Töpfer, ředitel Programu OSN pro životní prostředí. "Doufám, že ekonomické propočty z této studie pomohou změnit přístup vlád, průmyslu, místních úřadů i běžných lidí tak, aby si více cenili těchto přírodních hodnot a chránili je."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů