Pátek, 29. března 2024

Amazonské lesy mizí. I přes zásah vlády

Amazonské lesy mizí. I přes zásah vlády

Brasília - Brazilská vláda chce zamezit kácení amazonských lesů. Rozhodla se proto zvětšit plochu národního parku o 64.000 kilometrů čtverečních.

Prezident Luiz Inácio Lula da Silva v pondělí podepsal dekrety rozšiřující chráněné oblasti v severobrazilském státě Pará. Zvětšující se plocha je více než dvakrát větší než území Belgie.

Nová chráněná území jsou dvojího druhu: oblasti plně chráněné - dva národní parky a rozšířený Amazonský národní park - a oblasti trvale využívané, mezi nimiž jsou čtyři státní pralesy, kde bude povolena udržitelná těžba dřeva, a zóna s chráněným životním prostředím, kde bude povolen rozvoj za nejpřísnějších opatření.

Vytvoření nových jednotek pod ochranou "představuje velký pokrok v územním plánu regionu s intenzivními konflikty," zdůraznila vláda ve svém prohlášení.

Kácení lesů pokračuje

Připravované asfaltování jedné dálnice v Amazonii by však znamenalo zvýšené kácení lesů, které by mohlo dosáhnout až 500 procent za rok, a také větší zabírání pozemků, tím i více vražd venkovanů a vyhánění domorodých obyvatel. Komunikace z města Cuiabá do pralesního přístavu Santarem se zařezává přímo do srdce deštného pralesa a ochranáři varují, že konečné vyasfaltování vyvolá ničení i toho zbývajícího divokého tropického pralesa

Již před rokem se prezident rozhodl zavést omezení pro území o rozloze 82.000 kilometrů čtverečních, aby byl čas "najít konečné řešení vážných pozemkových konfliktů a ničení životního prostředí", zdůrazňuje se dále v dokumentu.

Krvavé konflikty v boji o ochranu životního prostředí

Konflikty mají nezřídka krvavé vyústění. V únoru loňského roku byla v Pará zavražděna americká misionářka Dorothy Stangová, která 23 let bránila místní obyvatele a bojovala za ochranu životního prostředí. Vrahy si najali pozemkoví vlastníci.

Vláda následně vyhlásila moratorium na kácení stromů a začala zkoumat lepší možné využívání zdejších území, většinou veřejných, aby lépe bojovala proti odlesňování, zachovala biodiversitu, upřednostnila regionální rozvoj a zlepšila kvalitu života zdejších obyvatel.

Ochranáři ale varují, že bez praktické ochrany rezervací ještě před zahájením asfaltování "ztratíme všechno", jak poznamenal ředitel amazonské kampaně organizace Greenpeace Paulo Adário. Připomněl, že parky vyhlášené po smrti Stangové existují fakticky jen na papíře - chybí infrastruktura i strážci parku, kteří by bránili dřevorubcům a dobytkářům pronikat do divokých oblastí.

Brazilská Amazonie se rozkládá na 4,1 milionu kilometrů čtverečních. Ovšem podle odborníků rozvoj, kácení a zemědělství zničily už celých 20 procent pralesa.

Brazílie - Amazonie

Autor: Martina Běhounková

http://aktualne.centrum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů