Sobota, 20. dubna 2024

Středočeské obce lákaly turisty hlavně na památky a přírodu

Středočeské obce lákaly turisty hlavně na památky a přírodu

LYSÁ NAD LABEM (Nymbursko) -- Hlavně na památky, kulturní akce a přírodní zajímavosti tradičně lákaly turisty města, obce a mikroregiony na výstavě Regiony ČR, která dnes skončila na výstavišti v Lysé nad Labem na Nymbursku. Novinkou zde letos byla podrobná prezentace průmyslových zón a investičních příležitostí na území kraje.

Letos akci podobně jako loni poznamenal souběh s větší a známější výstavou Holiday World v Praze. "Určitě je to nešťastný souběh. Ale u našeho stánku bylo hlavně v sobotu stále plno," řekl ČTK místostarosta Benátek nad Jizerou Pavel Štifter. Město zde kromě svých zajímavostí představilo i možnost zahrát si golf v nedalekém bývalém vojenském prostoru.

Ve stánku města Mnichovo Hradiště se lidé zajímali hlavně o o Drábské světničky a tamější zámek. Samostatné expozice zde měly i například města Bělá pod Bezdězem, Nymburk, Votice a mikroregiony Polabí, Svatojiřský les či Kouřimsko. V expozici Kouřimska nechyběl návrh úprav náměstí v Kouřimi či pozvánky na zajímavé národopisné akce. Milovice představily historické i současné snímky města a nabídly i knihu o historii vojenského prostoru.

Poděbrady představily studii sportovního centra, které město otevře v červnu. Nechyběla zde ani nabídka soukromých investorů, kteří nyní staví ve městě stovky nových bytů.

Právě Poděbrady, Nymburk a Mladá Boleslav byla jediná větší středočeská města zastoupená na výstavě. Řada měst a obcí především ze západní části kraje totiž dala přednost prezentaci na výstavě Holiday World. V Lysé se tak představilo 23 měst, obcí, mikroregionů i dalších institucí, jako jsou Středočeský kraj, České dráhy či ministerstvo pro místní rozvoj.

Manažerka výstavy Blanka Votavová řekla ČTK, že ale přesto výstavu Regiony spolu se souběžně konanou výstavou Stavitel letos určitě navštívilo více lidí než loni, kdy sem přišlo kolem 10 000 návštěvníků. Vedení výstaviště očekává, že se v příštím roce podaří vyjednat jiný termín než bude mít Holiday World, a podaří se tak přilákat do Lysé i například města a obce z Liberecka, oblasti Českého ráje či z Královéhradecka.

Pavel Šubrt
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů