Čtvrtek, 28. března 2024

Kus opravdové Afriky

Severně od největšího afrického jezera - Viktoriina, leží Uganda, země, kterou obvykle touží spatřit nejeden návštěvník východní Afriky.
Kus opravdové Afriky
Není se čemu divit. Zhruba na trojnásobné ploše ve srovnání s naší republikou se nabízejí turistům četná jezera, romantická pohoří, ale zejména národní parky plné volně žijící zvěře.

Uganda láká turisty hned desítkou národních parků, které se rozkládají v různých biotopech. K největším a také nejdražším zážitkům patří pozorování horských goril v Bwindi Impenetrable National Park, ale i stáda typické africké zvěře v dalších národních parcích či ptáci nejrůznějších pestrých barev musí nutně okouzlit každého milovníka divoké přírody.
Průměrná nadmořská výška země se pohybuje mezi 1000 až 1500 m. Na severovýchodě se rozprostírá pustina. Pohoří Ruwenzori mnohde dosahuje přes 5000 m. Podnebí je rovníkové, vlhké, teploty jsou mírněny vyšší polohou oblasti (letní průměr 24 °C).

Od Britů k diktátorům
Zhruba od 14. - 17. století tu vznikala feudální společenství, mezi nimiž se prosadilo zejména Bugandské království, ale země zůstávala pro okolní svět uzavřena. Teprve v šedesátých letech 19. století sem přicházejí první Evropané. Britská koloniální správa ponechala zemi určitou autonomii. Šedesátá až osmdesátá léta 20. století byla poznamenána nejen vyhlášením nezávislosti, ale i rozpory mezi jednotlivými kmeny, občanskou válkou a touhou některých vládců po absolutní moci (tyranští diktátoři Miltom Obote, Idi Amin).
Dnes má Uganda stabilizovanou ekonomiku a je oblíbena mezi četnými investory. Snaha o rozvoj národního hospodářství je tu evidentní. Převážná část obyvatelstva se zabývá zemědělstvím, pro které jsou např. významné oblasti kolem Nilu.

Výstup na Mt. Elgon
Často se do Ugandy přijíždí z Keni, přes hraniční přechod Malaba. Tady je možné najmout si taxi a vydat se severním směrem přes městečko Mbale do letoviska Budadiri, ležícího v nadmořské výšce kolem 1300 m. Cíle dosáhnete po dvou hodinách jízdy, v posledním úseku je silnice velmi provizorní, silně prašná. Budadiri je typickým východoafrickým sídlem, ležícím v Národním parku Mt. Elgon. <
< Hlavní atrakcí je zde zdolání stejnojmenné hory, ležící na hranicích s Keňou. Její nejvyšší vrchol Wagagai se tyčí do výše 4322 m. Jde o vyhaslou sopku, jednu z nejvyšších v Africe. V kráteru, jehož nejnižší bod je ve výši 3500 m, vyvěrají teplé prameny. Výstup není nadměrně příkrý, a cestou tak můžete dosyta obdivovat vodopády, prales, soutěsky i jeskyně. Zároveň ale trekking na Mt. Elgon přece jen aspoň nějakou fyzickou kondici vyžaduje.
Výstup se smí absolvovat jen s místními průvodci. Denní vstup do parku stojí 30 dolarů, přičemž je nutné rezervovat si k tomuto sportovnímu výkonu tři, či lépe čtyři dny. Obvyklá výstupová cesta se nazývá Sasa. Noclehy se tráví ve vlastním stanu. A ještě jedna, ne příliš příjemná informace. Déšť, často i vydatný, tu není žádnou výjimkou.

Pro méně náročné
Kdo si na výstup netroufne, může se třeba jen toulat zdejší exotickou krajinou. Okolní porost vytvářejí zejména banánovníky. Peřejnatá říčka jen umocňuje místní romantiku. Počítejte, že kamkoliv se hnete, budou vám v patách děti. Do nekonečna se budou vyptávat: How are you? Ať odpovíte cokoliv, otázka bude padat dál, možná přijde i natažená ruka a slůvko: Money.
Život většiny Uganďanů není lehký. A turisté jsou jednak velkou zajímavostí a logicky také možností, jak si třeba jen trošku přilepšit. Velmi často se ale setkáte s přátelským přijetím, ochotou a vstřícností. To když vás místní během tropického lijáku pozvou pod střechu svého domku. Převážná část vnitřních prostor slouží hospodářským účelům (sklad krmiva pro dobytek), v "ložnicích" pak jsou prostá lůžka, částečně zhotovená z pouhých větví.
Někdy se z vás může stát podivín, to když se třeba někde v zapadlém koutu budete ptát po nějakém turistickém cíli. Pak budete místním, kteří mají úplně jiné starosti, spíše pro zasmání jako blázen, v lepším případě podivín.
Stavení se často táhnou kilometry a kilometry podél silnic. Těžko poznáte, kde začíná a končí jedna a kde začíná druhá vesnice.

Nil protéká Ugandou
Nil se rodí v sousední Rwandě, avšak protéká Viktoriiným jezerem, a už když opouští ugandské území, nabývá na síle a mohutnosti. A právě toto místo, poblíž města Jinja, se označuje jako pramen Nilu. Sem přijíždějí turisté, aby se pokochali pohledem na veletok, dlouhý 6671 km, jehož voda doteče do Středozemního moře za tři měsíce.
Tady se také nachází i památník Mahátmy Gándhího, velkého přítele afrických národů. Jako výraz vděku je tu roztroušena i část jeho posmrtného popelu.

Mumraj jménem Kampala
Přijíždíte-li do Kampaly, hlavního města Ugandy, kde žije 1,2 miliónu lidí, v podvečer, určitě se nevyhnete dopravní špičce. Do nepřehledného množství automobilů a motocyklů se mísí chodci i cyklisté, ulice jsou zamořeny smogem. Jde o opravdový mumraj, v němž jako by neplatila žádná pravidla. Pro místní řidiče to ale není vůbec nic neobvyklého a situace zvládají s obdivuhodnou bravurou.
Město se rozrostlo kolem pevnosti na vršku Kampala Hill, městem se však stala až v roce 1906. Metropole se rozprostírá na sedmi pahorcích, kde naleznete kostely katolické, protestantské i muslimské. Východně se nalézá čtvrť Kololo s exkluzívními budovami, zastupitelstvími úřady, hotely a ugandským muzeem. Na západě, na pahorku Namirembe, stojí anglikánská katedrála. Samotné živé centrum se rozprostírá na pahorku Nakasero.
Královský palác a hrobky Kasubi na Kasubi Hill pocházejí z roku 1881. Prostorné příbytky ugandských králů jsou zbudovány z rákosu, kůry, ale i z látek. Ugandské muzeum obhospodařuje sbírky etnologické, archeologické, setkáte se tu s náboženskou tematikou nebo historií země i přírody. V oddělení tradičních hudebních nástrojů se můžete pokusit o jejich rozeznění.
Velmi reprezentativní je budova parlamentu. Centrum Kampaly je poseté moderními mrakodrapy a tržnice nabízí, tak jak tomu obvykle bývá, zboží všeho druhu.

Rovník a národní park Queen Elizabeth
Cestou z Kampaly do Národního parku Queen Elizabeth přejedete záhy rovník. Tady si každý pořídí fotografii a na památku si zakoupí nějakou drobnost. "Equator" se přece nepřejíždí každý den. Též vám předvedou jeden trik pomocí kvítku položeného na vodní hladinu v nádobě s otvorem, že se voda, která z ní vytéká, otáčí na severní polokouli doprava a na jižní doleva (tak se chová i kvítek).
Navečer se přijíždí do turistického střediska s ubytovnami, restaurací a luxusním hotelem Mweya u Edwardova jezera v Národním parku Queen Elizabeth. Park královny Alžběty o rozloze téměř 2000 km2 je perlou na náhrdelníku přírodních unikátů východní Afriky.. Na severu ho ohraničuje pohoří Ruwenzori a na západě Edwardovo jezero. Tady se setkáte s deštným pralesem i stepním porostem. Ze zvířat, která zde žijí, je možné jmenovat zejména lvy, hrochy, antilopy, slony, buvoly, hyeny, nejrůznější druhy opic. Hnízdí tu několik set druhů ptáků (pelikáni, kormoráni, ledňáčci, ibisové). Pro pozorování šimpanzů z bezprostřední blízkosti je velmi vhodný východně situovaný, tropickou vegetací porostlý kaňon Kyambura.
Safari v dnešní době znamená pozorování zvířat a jejich fotografování nebo filmování z otevřených automobilů. I to je určitý sportovní výkon, při němž si užijete dostatek kodrcání a prachu silnic. Ovšem tak jedinečný zážitek stojí za trochu námahy. Zdejší park ale skýtá jednu zvláštnost, kterou je safari z pohodlí lodi. 33 km dlouhý kanál Kazinga, který spojuje jezero Georgovo a Edvardovo plavbu umožňuje, a vy máte možnost nerušeně pozorovat okolní přírodu a všechny druhy živočichů, vyskytujících se při pobřeží.

Pygmejové pod Ruwenzori
Cesta vede dále na sever do příjemného města Fort Portal, známého pěstováním čaje. Je východiskem do Národního parku Semliki, který je jedním z nejmladších v Ugandě (1993). V podstatě jde o nížinný deštný prales na území 220 km2. Žijí tu Pygmejové, lidé i v současnosti závislí na existenci pralesa, přestože i jejich životní styl se díky styku s okolím přece jen poněkud změnil.

AUTOR: LUBOŠ FOREJT

Jak se tam dostat
V současné době nabízejí nejlevnější letenky do Ugandy KLM. Zpáteční letenku z Prahy do Entebbe přes Amsterdam lze pořídit od 21 060 Kč (bez letištních a bezpečnostních poplatků). Ugtandu má v nabídce i několik českých cestovních kanceláří v rámci okruhů po východní Africe. Ceny jsou v takovém případě ale značně vysoké, např. CK Nomád v rámci 25denní cesty za 74 790 Kč. CK Adventura má v katalogu Ugandu samostatně (23 dní, 69 990 Kč).


Informace
Spoustu zajímavostí a užitečných informací o Ugandě načerpáte na stránkách ugandské turistické centrály: www.visituganda.com
O přírodě a národních parcích rovněž informují stránky Uganda Wildlife Authority: www.uwa.or.ug


Rady na cestu
* Úředními jazyky jsou angličtina a svahilština.
* Při fotografování osob je v každém případě nutné, či spíše povinné, se předem domluvit. V případě svolení vyžadují fotografované osoby obvykle odměnu. Určitá náboženství dokonce fotografování nedovolují. Stejně není dovoleno fotografovat některé "strategické" objekty, za které mohou být považovány např. i nádražní prostory.
* V severním a západním pohraničí Ugandy probíhá letitý ozbrojený konflikt a řádí zde loupežné bandy. Informace o aktuální bezpečnostní situaci by si turisté určitě měli zjistit před cestou.


Ceny a ubytování
V četných obchůdcích jsou k sehnání základní potraviny jako chléb, pitná voda, sušenky, ale zejména banány, které tu jsou nesmírně levné, jeden pořídíte zhruba za padesát haléřů.
Několik restaurací nabízí i teplá jídla. Ubytování bývá jednoduché, ale vyspíte se i za 12 tisíc ugandských šilinků (za 1 USD jich ve směnárně obdržíte 1850). Pak ale počítejte se suchým WC a plechovým umyvadlem. Může se stát, že v noci budete bez elektřiny, ale pro tento případ je nachystáno dostatečné množství svíček.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů