Úterý, 23. dubna 2024

Kraj nechá zpracovat další ekologickou analýzu Boletic

Kraj nechá zpracovat další ekologickou analýzu Boletic
Jihočeský kraj trvá na svém plánu postavit skiareál na vrchu Špičák u Lipenského jezera, který je součástí vojenského prostoru Boletice. Proti jsou ekologové, pro něž by to byl nepřijatelný zásah do ptačí oblasti patřící do sítě evropsky chráněných lokalit Natura 2000. Kraj proto uvažuje o další ekologické analýze území.

Tvůrci studie o zimním rozvoji Lipenska na základě výhrad ekologů už jednou změnili své plány tak, že původní záměr postavit skiareál na vrcholu Chlum přesunuli do lokality Špičák. "Dosavadní dokumentace a průzkumy ukazují, že toto území je z hlediska ekologických rizik výrazně vhodnější než prostor Chlumu," řekl novinářům krajský radní Robin Schinko.

Česká společnost ornitologická a ekologické sdružení Calla však Špičák označily za stejně cenný jako Chlum. Kraj s tím nesouhlasí, proto zvažuje, že objedná další ekologickou analýzu. "Přestože víme, že dané území je z hlediska ekologického zmapováno dokonale, chceme mít jistotu. Máme určitou obavu, aby nedošlo ke změně ekologických charakteristik tohoto území, zejména z hlediska chráněných živočichů," řekl ČTK Schinko.

Krajští radní pověřili hejtmana, aby záměr vytvořit středisko zimních sportů na Špičáku projednal na ministerstvu obrany, životního prostředí a na ministerstvu pro místní rozvoj. Výsledkem by měl být podle Schinka kompromis přijatelný pro všechny zúčastněné. "Cílem snahy Jihočeského kraje není v tuto chvíli zrušení vojenského újezdu. Naším cílem není získání majetku, ale zpřístupnění alespoň části prostoru pro veřejnost," dodal radní.

Ptačí oblast Boletice patří s 23.546 hektary mezi větší z 38 oblastí, které byly pro ptáky vyhlášeny na území Česka. Oblast zahrnuje celý vojenský újezd a částečně ho i přesahuje. Vojenský prostor v Boleticích má rozlohu 22.000 hektarů a kraj už téměř tři roky usiluje o převedení areálu pod samosprávu a jeho využití pro rekreaci. Studii civilního využití boletického prostoru koncem ledna podpořili krajští zastupitelé.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů