Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové cyklomapy SHOCartu vs. ochrana přírody

Při outdoorově laděné turistické jízdě na kolech, zvláště horských, jezdci směřují do přírody, mimo silnice s automobilovým provozem a často i mimo značené cyklotrasy.
Nové cyklomapy SHOCartu vs. ochrana přírody
Leckdy se pak v těch nejpěknějších místech přírody setkávají s ochranářskými omezeními.

Každý z rozumných lidí bude souhlasit s tím, že cenné přírodní hodnoty je potřeba chránit a zachovat k poznání, návštěvě, prožití ostatním návštěvníkům a dalším generacím. Tato omezení nám cyklistům občas ale nakladou překážky do cesty. Některé ty překážky jsou spíše legislativní, jiné faktické. Třímetrový plot obory nás zastaví zcela přesvědčivě, cedule u cesty se znakem přírodní rezervace nám spíš apeluje na morálku. Nutno říci, že někdy je takový zákaz vjezdu cyklistů umístěn na docela frekventované, dobře sjízdné cestě (v krkonošských I. zónách NP dokonce na asfaltkách, po kterých jezdí bez uzardění auta s hosty a se zásobami na horské boudy).

Obrázek ct60_prebal101Uvědomujeme si, že to, co je vytištěno na papíře (v mapě), vnímají uživatelé - cykloturisté jako oficiální, povolené. My tedy musíme v mapách uvádět jen takové informace, které cyklistům v průjezdu krajinou pomohou, které je nezavedou do problémů. Jako vydavatelé map pro cykloturistiku víme, že zákonná nařízení musíme respektovat. Jako lidé, kteří mají přírodu rádi a pohybují se v ní pěšky, na kolech, na lyžích a třeba s mapou a buzolou víme, že její ochrana není prázdným pojmem. Zase na druhé straně chceme dovést uživatele našich map k co nejzajímavějším a nejpěknějším krajinným scenériím, k přírodním krásám, které člověka – návštěvníka osloví, okouzlí a inspirují k dalším výletům ze smogem zamořených měst do lesů, vod a strání. Sami si uvědomujeme, že je nutné mezi návštěvností krajiny, turistickou exploatací, rozvojem cestovního ruchu a její ochranou a zachováním přírodních hodnot nalézt vyváženou, oboustranně přijatelnou rovnováhu.

Proto jsme při vytváření nové koncepce cyklomap sledovali následující cíle:
Pokrytím celé plochy České republiky cyklomapami chceme nabídnout cykloturistům k návštěvě i jiné, než tradičně nejznámější lokality. Naše sice poměrně nevelká, ale krásná země nabízí skutečně nepřeberné možnosti pro cykloturistiku. Některé destinace, jako například Český ráj, jsou leckdy již tak přeplněny, že místní orgány uvažují o regulaci počtů návštěvníků a někdy již ve snaze o omezení exploatace území sahají k restriktivním opatřením a snaží se uzavírat cesty a zakazovat cykloturistiku v některých lokalitách. Myslíme si, že zpracováním a vydáním celé ediční řady cyklomap dokážeme nabídnout cykloturistiky chtivým výletníkům i jiné možnosti a že se zatížení těch nejznámějších lokalit sníží. Že se cyklisté jaksi „rozptýlí“ do dalších zajímavých destinací.

V součinnosti s orgány ochrany přírody získáváme do našich map aktuální a přesné informace o lokalitách, ve kterých je ochrana přírody nejtvrdší. Jde o I. zóny ochrany, což jsou v podstatě Národní přírodní rezervace a Přírodní rezervace, maloplošná zvláště chráněná území (MZCHÚ), oblasti klidu a chráněná území vyhlášená v rámci evropského programu Natura 2000. V těchto případech jde o ochranu nejhodnotnějších přírodních lokalit a outdoorové aktivity, mezi nimi i jízda na kolech jsou v nich v podstatě zakázány. To je ochrana daná legislativou a ať ji respektujeme z dobré vůle a lásky k přírodě nebo ne, musíme ji respektovat jako platný zákon.

Problém ale není tak horký, jak zprvu vypadá. Tato území jsou nadefinována v řadě případů tak, že jimi vedou tradiční cesty, silničky, značené cyklotrasy, jindy je v lokalitě chráněn takový prvek, kterému průjezd cyklistů po cestě neubližuje, ... Existuje tedy spousta možností, kdy lze i těmito přísně chráněnými územími vést cyklotrasu a na kole tudy projet. Tyto možnosti ale nemůžeme zjistit jinak, než projednáním všech takových „výjimek“ s příslušnými orgány ochrany přírody – a právě tak to při přípravě našich map děláme. Na základě projednání a schválení příslušnou Správou NP nebo CHKO můžeme v našich mapách uvést i cyklotrasy procházející těmito přísně chráněnými přírodními skvosty naší země.

Dovolíme si na tomto místě apelovat na národ cykloturistický - važme si toho, že některými chráněnými krásami přírody se můžeme kochat při průjezdu po cyklotrase – není to zcela samozřejmé. Važme si vstřícného přístupu ochránců přírody, kteří jsou schopni se rozumně dohodnout na tom, že někudy cyklotrasy pustí i když by nemuseli. Uvědomme si, že naopak jinde očekávají respektování ochranných opatření, byť jsou ve formě nepříjemných zákazů. Chovejme se v přírodě ohleduplně a zanechme ji vždy za sebou v takovém stavu, aby ji mohli navštívit a shlédnout i ostatní a za pár let i naše děti. Bezohlednost nás návštěvníků by mohla vést k zarputilému odporu ochránců a z toho by ani jedna ze stran neměla žádný užitek – pak bychom si o průjezdu řadou krásných přírodních lokalit mohli nechat jen zdát.

Ing. Bohuslav Háj
jednatel a spolumajitel nakladatelství SHOCart, spol. s r.o.
http://www.cykloserver.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů