Pátek, 19. dubna 2024

Hradiště se zaměří na člověka a přírodu

Hradiště se zaměří na člověka a přírodu

Zlín - Africkou a kanadskou kinematografii představí letošní 32. ročník Letní filmové školy, která se na konci července uskuteční v Uherském Hradišti.

Diváci zhlédnou nejméně 45 celovečerních afrických filmů a několik desítek filmů krátkometrážních. Kanadskou tvorbu představí přehlídka přibližně tří desítek nejvýznamnějších celovečerních filmů.

Ředitel školy Jiří Králík už dříve prohlásil, že se chtějí v letošním ročníku zaměřit především "na pozitivní a obohacující vztah mezi člověkem a přírodou". K tomu si vybrali právě africkou a kanadskou kinematografii.

LFS_cisse

Režisér Cissévětší obrázekAutor: http://www.harvardfilmarchive.org

V rámci desetidenního programu se uskuteční i koncert pěti kontinentů. Bude součástí nového cyklu o vlivu etnické hudby na současnou populární hudbu a natočí ho Česká televize.

Do výběru filmů zařadili organizátoři díla celé historie africké i kanadské kinematografie. Už mají potvrzenu také účast současných nejvýznamnějších afrických režisérů. Pozvání přijal mimo jiné i filmař Souleymane Cissé, který je jediným africkým režisérem oceněným Zlatou palmou v Cannes.

Přehlídku doplní i dokumenty českého režiséra Ladislava Broma a veřejné projekce nejvýznamnějších zahraničních filmů, které se odehrávaly v Africe (Vzpomínky na Afriku, Gorily v mlze, Bohové musí být šílení nebo Volání divočiny).

Účastníci se mohou těšit i na rozsáhlou přehlídku africké a kanadské hudby, divadelní představení a také na výstavy.

Letní filmová škola se v Uherském Hradišti uskuteční od 21. července do 30. července. Organizátoři očekávají až 4500 akreditovaných účastníků a hostů. Během deseti dní zhlédnou diváci přibližně 180 celovečerních filmů a 150 filmů krátkometrážních.

Oficiální stránky Letní filmové školy

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů