Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody z Bartošovic pečují o ptáky postřelené lidmi

Ochránci přírody z Bartošovic pečují o ptáky postřelené lidmi

BARTOŠOVICE - Stanice pro záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku nyní pečuje o dva ptáky, které na různých místech regionu postřelili lidé. Zranění samice poštolky obecné je natolik vážné, že zvíře již nemá šanci na vypuštění do volné přírody. Není dokonce vyloučeno, že bude muset být utraceno, protože se rána nemusí dobře hojit, řekl vedoucí záchranné stanice Petr Orel.

Poštolku někdo postřelil ze vzduchové pistole v Ostravě-Zábřehu. Způsobil jí tak tříštivou zlomeninu vřetenní a loketní kosti na pravém křídle. "Vzhledem k devastujícímu účinku diabolky na kost jde o zranění trvalého charakteru," uvedl Orel.

Druhým případem je postřelení puštíka obecného, kterému diabolka neprolétla tělem, ale zůstala uvězněna pod kůži na hlavě. Pták byl nalezen v Příboře na Novojičínsku. "V tomto případě měla tato sova relativně štěstí v neštěstí, i když vyhráno zdaleka nemá," dodal Orel.

Podle něj oba případy jenom dokumentují skutečnost, že zdaleka největší hrozbou pro ptáky není ptačí chřipka, ale bezohledný člověk.

Orel si ale nemyslí, že by lidé po ptácích stříleli v panice před ptačí chřipkou. "Lidé si prostě zkoušejí vzduchovky a místo do terče střílí po živých tvorech," míní Orel.

Minulý rok patřil k nejnáročnějším v dosavadní historii záchranné stanice v Bartošovicích, kterou od počátku roku 1992 provozuje Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně. Zatímco v roce 2004 se stanice postarala o zhruba 850 zvířat, loni to byla více než tisícovka.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů