Pátek, 29. března 2024

Ostrov sopek a velbloudů

Popustíte-li uzdu fantazii, budete si při pohledu na zdejší krajinu připadat jako na Marsu.
Ostrov sopek a velbloudů
Vyprahlý ostrov Lanzarote je plný kamení a lávových polí. Přesně jako ze sci-fi filmů o misích na Rudou planetu. Ale kdo sem zavítá, nedá na něj dopustit.

Zelená barva jako by tady chyběla. Zato červená, žlutá, fialová, černá, šedivá, oranžová. To všechno jsou barvy lávy. A že jí je tady víc než dost. Ostatně svědčí o tom i dvě jména ostrova, která se v souvislosti s ním objevují. Jedno označuje Lanzarote jako Isla del Fuego, což znamená v překladu Ohňový ostrov. Druhé pak jako Isla de los Volcanos, tedy Ostrov vulkánů. Obě jména jsou víc než příznačná. Vždyť někdejších sopek a jejich kuželů tu lze na relativně malé ploše napočítat na tři stovky!

Na dosah Africe
Lanzarote je čtvrtým největším z Kanárských ostrovů a nejvýchodnějším, tedy nejblíž břehům severní Afriky. Není ale zas tak velký, abyste ho nestačili projet skrz naskrz za pár dní. Takže týden je přesně doba, po níž můžete prohlásit, že Lanzarote docela slušně znáte. Ze severu na jih měří asi 60 km a v nejširším místě svého protáhlého tvaru nemá o moc víc než 20 km. Celkem to dělá rozlohu 864 km2.
Na první pohled toho na Lanzarote příliš není, jen vyprahlá a málo úrodná krajina, kterou obdělávat znamená dřít s minimálními výsledky. Ale stačí se ponořit do vnitrozemí a nechat se ohromit vulkanickými tvary. Celá unikátní krajina ostrova byla ostatně prohlášena za biosférickou rezervaci pod ochranou UNESCO. Nechat se vést po silničkách k pobřeží a objevovat skryté nepřístupné zátoky bičované vlnami Atlantiku, který se už chystá po pouti z Ameriky na přistání v Africe.

Nejdřív piráti, pak sopky
Lanzarote drží historický primát. Jako vůbec první z kanárských ostrovů ho dobyla španělská koruna roku 1402 a ukradla jej původním obyvatelům Guančům, národu, který i dnes zůstává zahalen mnoha tajemstvími - třeba, kde se vlastně vzal.
Ochrana mocné říše ale klid zdejším novousedlíkům nezaručila. Z blízkých marockých břehů se často vydávali piráti, drancovali pobřeží ostrova a unášeli obyvatele, aby je pak výhodně zpeněžili na trhu s otroky. A to Arabové nebyli jediní, kdo připlouvali loupit. V 16. století se sem vydávali i piráti v britských službách nebo francouzští bukanýři. Všechny tyto útoky přišpěly k tomu, že o století později se počet lidí na ostrově snížil na tři stovky. A když se situace zklidnila, ve věku příštím několikrát vybouchla sopka a zničila to málo políček. Momentální zármutek ale za pár let vystřídala radost. Lidé zjistili, že lávová pole jsou docela úrodná. Dnes tak ostrov < < obývá téměř 90 tisíc lidí. Co je to ale proti novodobým nájezdům: turisté na rozdíl od pirátů ale peníze přinášejí. Ročně jich přijede zhruba dvacetkrát tolik, kolik je Lanzaroťanů.

Rychle pryč z Arrecife
Když přijedete na Lanzarote, neřiďte se pravidlem, že hlavní město je třeba navštívit. Arrecife, to zdejší, toho příliš k vidění nenabízí. Je tu jen pár pevnůstek, které zažily líté boje s piráty. V jedné z nich můžete navštívit muzeum současného umění. Představuje obrazy mnoha významných španělských umělců, i díla muže jménem César Manrique. O něm ale bude ještě řeč. Arrecife má pěkné pláže, ale vyražte raději za poznáváním ostrova.
Pozornost je třeba věnovat někdejšímu hlavnímu městu Teguise, ležícímu ve vnitrozemí asi patnáct kilometrů od dnešní "metropole". Odráží někdejší slávu, jíž se Arrecife chlubit nemůže. Uvidíte tu španělské koloniální paláce, několik klášterů a za městem také hrad Castillo de Santa Barbara. Z pevnosti se můžete rozhlédnout po drsné lanzarotské krajině a unitř hradu navštívit muzeum věnované imigraci kanárských obyvatel do Ameriky. Pokud budete v Teguise v neděli ráno, pak se vypravte na místní trh hýřící zbožím a barvami.

Manrique, muž vize
Byl nejvýraznější osobností ostrova. To jméno už padlo. César Manrique. Malíř abstraktních obrazů narozený roku 1919 uspěl ve světě, vystavoval v Americe, ale vždycky jej něco táhlo domů. Jeho rozhled a práce ale byly mnohem širší, než jen štětec, plátno a barevná paleta. Na přelomu 60. a 70. let si uvědomil, že kouzlo jeho domova spočívá v tom, jaký je a nikoliv v betonu, který začal požírat Kanárské ostrovy. Zasazoval se tak, aby se i nadále stavělo v tradičním duchu a aby ochrana životního prostředí byla na prvním místě.
Mnoho jeho projektů se zakládá na vztahu příroda - člověk. Ne ve smyslu, kdy je člověk pánem, ale kdy člověk pomáhá dotvářet to, co příroda začala. Zpřístupnil například jeskyni Jameos del Agua na severovýchodním pobřeží a nechal v ní postavit koncertní sál. O pár kilometrů jižněji vybudoval kaktusovou zahradu - Jardín de Cactus - kam nechal vysadit kolem deseti tisíc kaktusů . Manrique zemřel při autonehodě v roce 1992. Po jeho díle lze začít pátrat v jeho domě. Netradčiní sídlo se nachází na půli cesty mezi Arrecife a Teguise, a je vybudováno přímo do lávového pole u městečka Tahíche. Tady sídlí nadace Fundación César Manrique. Vedle jeho děl lze vidět i obrazy současníků včetně Picassa.

Láva, láva, láva
Základní stavební materiál ostrova pochází ze sopek. Láva vytvořila fantaskní krajinu. Vedle oné Manriqueovy jeskyně se nachází ještě další a také na místě, kde se kdysi dávno láva vtekla zchladit do moře. Cueva de los Verdes je osm kilometrů dlouhá chodba, z níž skoro čtvrtina se nachází pod úrovní moře! Objevovat svět lávové jeskyně můžete během průvodcem vedené prohlídky. Nutno podotknout, že ten kdo nemá rád stísněné prostory, by si měl o jeskyni nechat jen vyprávět.


Peklo v zemi
Dalším místem, kde můžete obdivovat "umění lávy", je národní park Timanfaya, rozkládající se na jihozápadě ostrova. Místo, kde na vlastní oči uvidíte, jaká síla dřímá v nitru této planety. Obvykle příroda formuje krajinu milióny let, tady stačilo pouhých roků šest. V roce 1730 se probudila k životu zdejší sopka a nastal jeden z největších výbuchů, které lidmi zaznamenávaná historie pamatuje. Řádění pokračovalo a země chrlila novou a novou lávu. Za šest let zničila území velké skoro jako půlka Prahy (nějakých 200 km2).
Dnes je tu národní park, ale peklo stále dřímá. Srdcem oblasti jsou hory s příznačným jménem Montaňas del Fuego, tedy Hory ohně. Vaše smysly zjitří nejprve zápach síry. Vede sem silnice a na konci vyhlídka. V restauraci El Diabolo, již navrhoval hádejte kdo, si můžete nechat připravit jídlo na lávovém grilu, teplota 300 stupňů Celsia. O něco dál uvidíte, co se stane s vodou, kterou nalijete do děr v zemi. Změní se v páru. Aby ne, když se setká s 600 stupni Celsia. Stejně tak turisté rádi házeji lišejník a diví se, že se promění v plamen.
Poznávat krajinu ale můžete i mimo vyhlídku. Buď pěkně po svých, anebo na velbloudech. Ti jsou dnes turistickou atrakcí, ale byly doby, kdy tu lidem sloužili stejně jako v nedaleké severní Africe. Nejzajímavější trasa vede kousek od vyhlídky a jmenuje se Cesta vulkánů (Ruta de los Volcanes).

MEZITITULEK: Krásné pláže
Po vyprahlé "poušti" je čas ponořit se do vln Atlantiku. Možná nejvyhlášenějši lanzarotskou pláž Playa de Famara najdete na severním pobřeží, ani ne 10 km od Teguise. Táhne se v délce několika kilometrů, má příjemný písek a za vámi se budou zdvihat zvrásněné skály. Před sebou spatříte cíp ostrůvku La Graciosa, kde žije asi jen pět set stálých obyvatel.
Pláží nabízí Lanzarote víc než dost a je v podstatě jedno, kterým směrem se vydáte. Na severu jsou pláže méně chráněné a ženou se sem větší vlny, což oceňují zejména surfaři, pro něž je to jedním z nejlepších míst poblíž Evropy (vždyť, čistě geograficky, Kanárské ostrovy patří k Africe). Na jihu a východě je pak plavání především pro klidnější povahy a pro rodiny. Díky "velikosti" ostrova máte v podstatě zaručeno, že ani ne do půl hodiny na nějaké krásné místo ke koupání určitě narazíte.

AUTOR: HANA ZELENKOVÁ


Kam na výlet
Díky rychlotrajektu společnosti Fred Olsen se za dvacet minut dostanete na ostrov Fuerteventura a můžete si tak udělat výlet na další ze sedmi hlavních kanárských ostrovů. Trajekt odjíždí z přístavu Playa Blanca. Jen o pět minut déle to ovšem trvá lodi společnosti Naviera Armas, z téhož přístavu.


Informace
Jako zdroj informací poslouží buď obrázkově pojatá publikace Kanárské ostrovy vydaná nakladatelstvím Ikar. V angličtině lze zakoupit i v tuzemských knihkupectvích průvodce Canary Islands z řady Lonely Planet. Přímo ostrovu Lanzarote se věnuje stejnojmenná publikace z řady Merian vydavatelství Jan Vašut.
* Oficiální stránky turistického úřadu ostrova: www.turismolanzarote.com
* Další webové adresy: www.lanzaroteisland.com www.discoverlanzarote.com


Jak se tam dostat
Kanárské ostrovy patří k těm destinacím, u nichž se vám vyplatí díky charterovým letům cestovních kanceláří koupit zájezd. Pokud byste si koupili samotnou letenku, nikdy nepořídíte celý pobyt i s ubytováním levněji než u zájezdu, kde mají cestovní kanceláře nasmlouvané hotely a tudíž výrazně levnější ceny. V současné době lze pořídit 8denní zájezd na poslední chvíli na Lanzarote již od 9990 Kč bez jídla.


Kam s dětmi
Nejen děti ocení možnost spatřit delfíny. Plavby za nimi pořádá několik společností. Z Puerto del Carmen vyráží katamarán Blue Delfin, navíc s proskleným dnem. A můžete si vybrat, zda vyrazíte jen na hodinu či na půldenní nebo celodenní 9hodinovou cestu. Šance na delfíny a snad i velryby se pak zvyšuje. * www.bluedelfin.com
Anebo se můžete vypravit pod hladinu moře s opravdovou 20 m dlouhou ponorkou. Vyráží z přístavu Puerto Calero. * www.submarinesafaris.com


Co ochutnat
Z typických jídel lze ochutnat gofio,což je jakási chlebová placka z praženého pšeničného, kukuřičného nebo ječného zrní. K masům nemůže chybět mojo, čili ostrá omáčka. Klasické jsou kanárské brambory papas arrugadas vařené v mořské vodě. Velmi dobrá je rybí polévka sopa de pescado. Směs různých druhů zeleniny se jmenuje potaje. Slavnostním jídlem je puchero, připravované ze sedmi druhů masa.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů