Pátek, 19. dubna 2024

Izrael chce kvůli ptačí chřipce vyhlásit stav přírodní katastrofy

Izrael chce kvůli ptačí chřipce vyhlásit stav přírodní katastrofy

Izraelské ministerstvo zemědělství v pondělí potvrdilo výskyt viru ptačí chřipky H5N1 už na šesti farmách v zemi. V pondělí odpoledne ke stávajícím čtyřem přibyly další dvě. V prvních třech už byly o víkendu poraženy tisíce kusů drůbeže. Premiér Ehud Olmer uvažuje vyhlášení stavu přírodní katastrofy.

JERUZALÉM - O vyhlášení stavu přírodní katastrofy žádala od počátku asociace chovatelů drůbeže. Přidali se k ní šéf Strany práce Amid Perec a dva bývalí ministři zemědělství. Premiér Ehud Olmert s vyhlášením souhlasil, ale ministr zemědělství Ze´ev Baim sdělil, že je to předčasné, protože výskyt je jen lokální a nepostihl celou zemi.

"V současnosti hovoříme o čtyřech infikovaných oblastech, což znamená, že situace je pod kontrolou. I pokud by byly zjištěny další infikované oblasti, neznamená to, že se chřipka rozšiřuje," uvedlo už dopoledne ministerstvo.

Izraelské úřady se snaží zastavit kamióny s krůtami z infikovaných chovů, které byly v neděli odeslány na jatka, aby se kusy z míst výskytu viru H5N1 nedostaly na trhy.

Virus H5N1 zatím zabil nebo si vynutil likvidaci desítek miliónů kusů drůbeže v Asii, Africe, Evropě a na Blízkém východě. Od roku 2003 si nemoc vyžádala i kolem 100 lidských obětí.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů