Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové vyhlásili pátý ročník ankety o nejkrásnější strom Česka

Ekologové vyhlásili pátý ročník ankety o nejkrásnější strom Česka

Brno -- Pátý ročník ankety o nejkrásnější strom Česka vyhlásily v úterý ekologická nadace Partnerství a ministerstvo životního prostředí. Do soutěže Strom roku 2006 mohou zájemci až do konce června přihlašovat oblíbené dřeviny. Porota z nich vybere 12 finalistů. Vítěze zvolí veřejnost hlasováním, a to prostřednictvím dárcovských textových zpráv z mobilních telefonů.

"Finanční zisk za odeslané textové zprávy bude využit k výsadbě nových stromů v republice," řekl dnes ČTK pracovník nadace Jakub Rejlek. Připomněl, že do loňského hlasování se zapojilo 37 000 občanů, přičemž na sázení stromů se vybralo přes 200 000 korun. Za ně lze vysadit alej dlouhou 3,5 kilometru.

Stromem roku se stal loni pověstmi opředený tis červený stojící pod hradem Pernštejnem na Brněnsku. Strom je starý jako hrad -- tedy 1000 let. Podle jedné z pověstí je jeho osud spjat s tímto středověkým objektem: pokud zahyne tis, bude Pernštejn zničen. Na hradě vyhořela loni jeho sýpka a čtvrtá brána. Stalo se tak poté, co se jedna větev tisu zlomila.

Loni bylo na ocenění navrženo 99 stromů. Počet přihlášených dřevin do soutěže se zvyšuje. Letošní vítěz bude vyhlášen v polovině října. Cílem ankety je vzbudit ve veřejnosti větší zájem o městskou zeleň, přírodu a její ochranu. Informace o přihlášení stromů do ankety naleznou zájemci na internetové adrese www.stromzivota.cz.

Vladimír Klepáč
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů