Čtvrtek, 18. dubna 2024

Upozornění na konání Evropského dne parků

Upozornění na konání Evropského dne parků

Již 8. ročník tohoto významného svátku všech evropských národních parků, chráněných krajinných oblastí a přírodních parků se uskuteční v druhé polovině května 2006, konkrétně ve středu 24. 5., ale i v dalších dnech před i po tomto datu. Jedná se o aktivity, které probíhají v květnových dnech po celém evropském kontinentu, a to při příležitosti výročí zřízení prvních národních parků v Evropě v roce 1909 (Švédsko).

Evropský den parků vznikl jako mezinárodní iniciativa v roce 1999 na podporu cílů a každodenní práce správ národních parků, chráněných krajinných oblastí, biosférických rezervací a území soustavy NATURA 2000. Správy českých národních parků a CHKO se k iniciativě připojily od jejího prvního ročníku. V roce 2005 se konalo při příležitosti Evropského dne parků v České republice celkem 44 různých akcí, organizovaných správami národních parků a CHKO. Uskutečnily se exkurze, výstavy, přednášky, otevírání naučných stezek, soutěže apod.

      

Otevření naučné stezky Podlesí, CHKO Blaník (foto M. Klaudys)

Návrhy k záměru vybudovat naučnou stezku Krátká, CHKO Žďárské vrchy (foto archiv Správy CHKO)

 

Hlavním smyslem Evropského dne parků, který probíhá pod záštitou Federace EUROPARC, je zdůraznění významu národních parků při záchraně přírodního a kulturního dědictví evropského kontinentu. Moto letošního ročníku je "Naše krajiny - Prostor pro přírodu, příležitost pro obyvatele". Všechny chystané aktivity by se měly týkat propojování: propojování přírodních území, propojení lidí s přírodou, spojení politiky a praxe. Dalším zaměřením je pro rok 2006 ochrana stanovišť a druhů, NATURA 2000 a její význam pro turistiku, zemědělství a místní hospodářský rozvoj.

Evropský den parků je příležitostí přiblížit všem lidem ochranu přírody a biodiversity, všechny aspekty udržitelného rozvoje území.

Další informace je možné najít na internetových stánkách Federace Europac www.europarc.org

http://www.ochranaprirody.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů