Pátek, 19. dubna 2024

Tatry se vzpamatovaly ze šoku

Tatry se vzpamatovaly ze šoku
Končící se zimní sezóna ve Vysokých Tatrách potvrzuje, že se všichni pesimisté mýlili. Před rokem a půl mnozí majitelé tatranských hotelů a rekreačních zařízení propadli panice, když větrná smršť zpustošila zdejší lesy a změnila krajinu k nepoznání. Při pohledu na zdevastovanou přírodu, popadané stromy a zablokované sjezdovky určitě neočekávali, že si rekreanti opět najdou cestu do Tater.
Přírodní katastrofa šokovala celé Slovensko a do obnovy Vysokých Tater se chtěl zapojit téměř každý. Vždyť jde o "jedinečný klenot Slovenska", jak mnohokrát po kalamitě upozorňovali všichni politici.
Pomoc Tatrám se navíc vystupňovala po následním požáru, který loni v létě zničil více než 1200 hektarů tatranského území a uštědřil horám druhou zdrcující ránu.

Milióny na obnovu
V současnosti se zprávy o Tatrách objevují v médiích již jen sporadicky, přičemž jde zejména o neshody při posuzovaní studie trvale udržitelného rozvoje.
Ochranáři se bojí přílišné komercionalizace hor a upozorňují, že rozšíření rekreačních zařízení na úkor přírody je nepřípustné. Diskuse je v plném proudu a momentálně se nedá říct, jestli vyhrají solventní investoři nebo ekologičtí aktivisté.
Na obnovu Tater dosud padly desítky miliónů korun z různých fondů a veřejných sbírek. Obnova bude přitom trvat minimálně 20 až 30 let. "Více než 35 miliónů korun použijeme výlučně na nákup sazenic a následné zalesnění 1200 hektarů kalamitou postiženého území," řekla minulý týden mluvčí ministerstva zemědělství Katarína Czajlíková.
Slovensko získalo přibližně 200 miliónů korun i z evropského Fondu solidarity. Celkové škody způsobené vichřicí však dosáhly závratných osmi miliard slovenských korun.

Úspěšná sezóna
Na pozadí obnovy Vysokých Tater a diskusích o optimálním plánu rozvoje mají Tatry za sebou poměrně úspěšnou turistickou sezónu. Sjezdovky jsou plné lyžařů a hoteliéři i cestovní kanceláře již mohou pomalu počítat výdělky.
"Tato sezóna byla velmi dobrá. Měli jsme o 25 procent více turistů než loni. Určitě si nemůžeme stěžovat," uvedla pro Hospodářské noviny manažerka Grand Hotelu Praha v Tatranské Lomnici Božena Fábryová.
Sezóna v Tatrách je u konce, ale sněhu je pořád hodně a hotely proto očekávají před Velikonocemi další turisty. "Mnoho lidí nám telefonuje a ptají se nás, jak mohou pomoci. Pokaždé jim odpovím, že nejlépe pomohou, když přijedou na dovolenou," uvedla Karin Petríková z Hotelu Smokovec.
Majitelé hotelů a turistických zařízení shodně konstatují, že letošní sezóna se s loňskou nedá vůbec srovnávat. I když je pohled na zničené stromy stejně smutný jak loni, turisté neustále přicházejí.
"Mnozí návštěvníci, kteří byli ve Vysokých Tatrách před kalamitou, mají dnes slzy v očích. Samozřejmě si užívají lyžování, ale při pohledu na Tatry reagují velice citlivě," dodala Petríková.
Statistiky ukazují, že kalamita zřejmě přinesla určitou změnu do turistického ruchu Vysokých Tater. Přijíždí méně Poláků a Čechů a zvýšený zájem projevují zejména turisté ze západní Evropy a z rusky mluvících zemí.
I když se život ve Vysokých Tatrách postupně dostává do starých kolejí, jak jejich obyvatelé, tak i turisté na přírodní katastrofu a škody, které způsobila, ještě dlouho nezapomenou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů