Čtvrtek, 28. března 2024

Jarní barvy Výstaviště Flora Olomouc

Prvního dubna se návštěvníkům opět otevře botanická zahrada Výstaviště Flora Olomouc.
Jarní barvy Výstaviště Flora Olomouc

Přesto, že zima byla letos extrémně dlouhá a ani začátek jara není pro zahradníky zrovna nejlepší, v areálu barvy nechybí. Hned u vstupu na sebe omamnou vůní upozorní nádherně, žlutě a červeně kvetoucí keře vilínu japonského a pestrobarevné hlavičky ukazují i první cibuloviny – krokusy a sněženky.

Kromě postupně rozkvétající nádhery květin, keřů a stromů připravují pracovníci botanické zahrady pro návštěvníky v průběhu celého roku  pestré doprovodné akce. Jednou z novinek, které letos nabídnou,  je i prodloužení návštěvnické sezóny až do konce října. „Doufáme, že díky tomu  snad návštěvníci omluví některá omezení vyplývající ze započaté rekonstrukce zahrady, a budou se s námi těšit na její novou tvář, kterou si tato, často opomíjená, část města určitě zaslouží. Tímto bychom také rádi oslovili širokou veřejnost a přátele zeleně s nabídkou možností dobrovolných prací. Budou ku prospěchu jak zahrady, jejích zelených i zvířecích obyvatel a samozřejmě samotných návštěvníků,“ uvedla vedoucí botanické zahrady Radka Puchnerová.  Pro všechny, kteří zahradě pomohou, bude podle ní připravena i zajímavá odměna.

Sbírkové skleníky výstaviště, které zahájily sezónu o měsíc dříve než botanická zahrada, respektive největší z nich, palmárium, se v současné době mohou svým návštěvníkům pochlubit pestrobarevně kvetoucími strelíciemi, broméliemi,  oranžovými květy klivií,  či bíle rozkvétajícími lianami bougainvilley.  Tropickému skleníku zase vévodí  keř filipinské medinily s převislým květenstvím růžově zbarvených listů.

Jediné ze zelených ploch Flory,  které si na jarní barvy  musí ještě trochu počkat, jsou   Smetanovy sady, v jejichž exteriérech se výstaviště  rozkládá.  Do zdejších záhonů vysadili zahradníci loni na podzim více než 25 tisíc tulipánů ve 150 odrůdách. Pestrobarevná „Holandská zahrada“ bude součástí květinových přehlídek spojených s první  letošní zahradnickou výstavou – mezinárodní Florou Olomouc. Největší česká květinová výstava letos otevře brány ve dnech 20. – 23. dubna. (www.flora-ol.cz)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů