Čtvrtek, 28. března 2024

Starosta: Sedmá nakažená labuť připlavala s povodní

Starosta: Sedmá nakažená labuť připlavala s povodní

Veterináři potvrdili výskyt viru ptačí chřipky H5 už u sedmé české labutě. Uhynulého ptáka našli lidé o víkendu v Týně nad Vltavou u starého mostu. Ochranné pásmo se proto rozšíří i na Vltavotýnsko.

"Potvrdil se sedmý případ ptačí chřipky u labutě nalezené o víkendu v Týně nad Vltavou. Opět se zatím jedná o vir H5. Labuť ležela zhruba dvacet kilometrů od nálezu v Českých Budějovicích," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

"Samozřejmě se bude upravovat ochranné pásmo a pásmo dozoru. Podmínky v něm zůstávají stále stejné," dodal.

V Týně nad Vltavou očekávali, že nalezená labuť bude nakažená virem ptačí chřipky. "Ta Labuť připlula při velké vodě. S velkou pravděpodobností se k nám dostala i přes Hněvkovickou přehradu. Připlavala prostě z území, kde byl virus už zjištěn dříve," řekl starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek.

Ochranná opatření ve městě nikdo nevítá, ale radnice se jim nijak nebrání. "Nikdo z toho není nadšený. Labuť se chytla pod jezem, mohla ale proplout a našli by ji někde jinde. Já si nemyslím, že by Vltavotýnsko bylo zasaženo ptačí chřipkou. Labuť ale byla vytažena tady, a tak se opatření týkají Týna," uvedl starosta Hájek.

Podle veterinářů je pravděpodobné, že sedmá nakažená labuť není poslední. "Z oblasti z okolí Českých Budějovic je vyšetřováno v Národní referenční laboratoři pro ptačí chřipku zhruba ještě šest labutí," uvedl mluvčí veterinářů Duben.

Dvě mrtvé labutě byly nedávno nalezeny také v Praze. Podle veterinářů se ale u nich neprokázalo onemocnění ptačí chřipkou.

V okolí ohniska výskytu ptačí chřipky na jihu Čech pátrali po mrtvých ptácích i vojáci z jindřichohradeckého záchranného praporu. Veterinářů předali čtyři uhynulé ptáky.

Zdroj: Zdravotnické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů