Pátek, 19. dubna 2024

Černá Hora je velmi rozmanitou přírodní mozaikou

Černá Hora je velmi rozmanitou přírodní mozaikou

"Příroda si tu užívala a dopřávala něco pro sebe. Vytvářela pravá umělecká díla." Kdo navštívil Černou Horu, malou zemi u Jaderského moře, o které je řeč, dá jistě Stefanovi Mitrovu Ljubiši za pravdu.

Černá Hora je velmi rozmanitou přírodní mozaikou. Slunečné pobřeží, dlouhé 290 kilometrů, je velmi členité s množstvím malých zálivů, ostrovů, poloostrovů a skalních útesů. Je porostlé bujnou středozemní vegetací a olivovými háji. Moře, které je tu průzračně čisté, omývá 117 písečných a oblázkových pláží. Kulisu jim vytváří bílošedá hradba prudce se zdvíhajících hor. V hornatém, řídce obydleném vnitrozemí překvapí nedotčená příroda s rozsáhlými lesy, četnými jezery a hluboko zaříznutými kaňony. Pravá, romanticky drsná příroda, kterou si kdysi Karel May vybral jako místo děje svého dobrodružného románu V balkánských roklích.

Černohorská historická města, rozházená po celém pobřeží, dýchají italskou a orientální atmosférou. Fascinující je starobylý opevněný Kotor, město námořníků, budovatelů a vědců. Nachází se v unikátním, 28 kilometrů dlouhém přírodním zálivu Boce Kotorské, zapsaném stejně jako město na seznamu chráněných památek UNESCO.

Pitoreskní Budva, město divadel a festivalů, láká turisty hlavně kvůli svým krásným okolním plážím. Ta v Bečiči byla už v roce 1936 vyhlášena v Paříži za nejlepší pláž v Evropě. A bělostná pláž u Miločeru, zvaná "královská", okouzlila svého času rodinu černohorského krále Nikoly. Když už jsme u korunovaných hlav, ty si často vybíraly za místo svého pobytu Sveti Stefan, šarmantní malé středověké městečko, vybudované na kamenitém ostrůvku. Pobývala zde například anglická královna Elizabeta II., italský král Umberto II., ale také herečka Sofie Lorenová či modelka Claudia Schifferová.

Nejjižnějším černohorským městem je Ulcinj, označované za "nejvýchodnější západ" a "nejzápadnější východ". Je to město více kultur, které nezapře blízkost albánských hranic (16 km). Patří mezi nejstarší přímořská města Jadranu. Jeho historie je dlouhá asi 3000 let. Vládli mu Řekové, Římané, Illyrové, Byzantinci, Slované... a Turci, kteří městu vtiskli orientální ráz. A tak dnes městu, kromě středověké citadely, dominují štíhlé minarety mešit. Turisté však v létě nejvíce oceňují slunné ulcinjské pláže. Jedna je přitom přímo ve městě. Jmenuje se Malá a je dlouhá 360 metrů. Jejím protikladem je Velká pláž, 5 kilometrů od města. Táhne se v délce 13 kilometrů k Albánii a její jemný načernalý písek, bohatý na soli a jód, má léčivé účinky. Stejně zázračná je prý i nedaleká Ženská pláž.
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů