Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí podlehlo tlaku, navrhuje zmenšit ptačí oblast u Dolní Lutyně

Ministerstvo životního prostředí podlehlo tlaku, navrhuje zmenšit ptačí oblast u Dolní Lutyně

OSTRAVA – Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo redukovanou variantu tzv. ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší v Moravskoslezském kraji. Podle sdružení Arnika podlehlo ministerstvo politickému tlaku a návrh je v rozporu s právem EU. Chráněná oblast v okolí obce Dolní Lutyně měla být již dávno vyhlášena jako součást soustavy Natura 2000. Nestalo se tak ale kvůli záměru kraje a vlády na výstavbu strategické průmyslové zóny. Arnika a Česká společnosti ornitologická podaly proto v loňském roce na českou vládu stížnost k Evropské komisi, která začala věc prošetřovat. Ministerstvo se podle Arniky snaží nynějším návrhem Evropskou komisi uchlácholit, návrh sám ale nezajišťuje potřebnou ochranu přírody a odporuje právu.

„Evropská směrnice jasně říká, že všechny oblasti, které splňují odborná kritéria, musejí být chráněny,“ říká vedoucí Programu Ochrana přírody sdružení Arnika Kateřina Hlavatá. „Sociální a ekonomická hlediska nesmějí brát členské státy při vyhlašování Natury 2000  vůbec v potaz. Mohou k nim přihlížet až při projednávání konkrétních investičních záměrů. Úřady pak musí vyhodnotit, který veřejný zájem převažuje – zda ochrana přírody nebo například výstavba továrny,“ uvedla Hlavatá. Postup Ministerstva životního prostředí je podle ní chybný. „Vláda nejprve nechtěla vyhlásit ptačí oblast Odra – Poolší vůbec. Po intervenci Evropské komise zpracovalo ministerstvo kočkopsa. Ptačí oblast navrhlo vyhlásit, ale v  podstatně okleštěném rozsahu. Návrh bohužel neposkytuje vzácným druhům ptáků dostatečnou ochranu a je proto v rozporu se směrnicí.“

Odbor ochrany přírody Ministerstva životního prostředí svolal na úterý 23. dubna do Bohumína jednání, na němž chce svůj návrh redukované varianty ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší představit. Jednání se zúčastní zástupci dotčených měst a obcí, Agentury ochrany přírody a krajiny, společnosti OKD, Krajského úřadu, Arniky a České společnosti ornitologické. „Budeme prosazovat naše dřívější stanovisko,“ uvedl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Ptačí oblast má být vyhlášena v rozsahu, který určili odborníci na základě evropské směrnice. Jedině tak může být na severní Moravě zabezpečena dostatečná ochrana sledovaných druhů ptáků. S účelovými ústupky z politických důvodů nemůžeme souhlasit. Je to krátkozraká cesta, která by vedla jen k další devastaci přírody a krajiny v regionu,“ dodal Skalský.

Za vyhlášení ptačí oblasti v původní „velké“ variantě vznikly již dvě petice. První z nich podepsalo více než 1.500 obyvatel Dolní Lutyně a přilehlých obcí. Pod druhou peticí, která dosud nebyla uzavřena, se zatím nashromáždilo přes dva tisíce podpisů. „Betonování posledních koutů nezničené krajiny a zakládání gigantických průmyslových zón není dobrým lékem na nezaměstnanost. Nehledě na to, že stát zcela ignoruje názor místních občanů,“ vysvětluje pozici Arniky Martin Skalský. „Stát poskytuje zahraničním investorům daňové úlevy a dotace, o kterých se může českým podnikatelům jen zdát. V průmyslových zónách pak vznikají dělnická místa pro lidi většinou bez vysokých nároků na kvalitu života, bez vzdělání a kvalifikace. Jsme přesvědčeni o tom, že lidé na Ostravsku mají vyšší potenciál a mají právo požadovat lepší budoucnost pro svůj region. Vláda i kraj by měly investovat do vzdělání a výzkumu a podporovat české podnikatele, ne nahánět lidi do dotovaných zahraničních fabrik,“ řekl Skalský.

Podle Arniky má vyhlášení ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší velký potenciál nejen pro ochranu přírody, ale i pro ekonomický rozvoj regionu. „Zkušenosti ze zahraničí dokazují, že oblasti zařazené do Natury získávají mnohem snadněji evropské dotace, například z programů LEADER, LIFE či Programu ochrany přírody,“ vysvětluje Kateřina Hlavatá. „Natura působí jako dobrá značka. Regiony ji mohou využít zejména k rozvoji turistického ruchu, ekologicky čistého zemědělství a propagaci a rozvoji tradičních místních výrobků. Natura 2000 může regionu pomoct stabilizovat pracovní trh a upevnit vztah místních lidí k okolní krajině. Oblasti v Evropě, které byly schopny využít příležitostí, které jim Natura 2000 nabízí, dokázaly zlomit dlohodobý sestupný trend místní ekonomiky. Nyní vykazují stabilní růst životní úrovně a příliv nových obyvatel, kteří chtějí žít v kvalitním prostředí a podílet se na něm. Severní Morava by mohla mít z ptačí oblasti trvalý užitek při současném zachování místních hodnot a krásy tamní krajiny,“ uzavřela Hlavatá.

Projednání návrhu „redukované“ varianty ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší se koná v úterý 23. dubna 2006 od 10.30 hodin v prostorách Městského úřadu Bohumín. Jednání není přístupné veřejnosti.

Společná tisková zpráva sdružení Arnika a petičního výboru Dolní Lutyně

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů