Úterý, 23. dubna 2024

První odchovaná panda vyběhla do přírody

První odchovaná panda vyběhla do přírody

Peking - Čína vypustila do volné přírody první pandu, odchovanou v zajetí. I když ji vědci pečlivě připravovali, stále není jasné, jaká nebezpečí na ni číhají.

Vypuštění Siang-Sianga je vůbec prvním vypuštěním pandy do volné přírody na světě a předcházely mu téměř tři roky příprav ve výzkumném institutu v jihozápadní provincii S'-čchuan. Podle projektu čínské vlády, o kterém informuje agentura Reuters, by mělo následovat dalších 180 těchto vzácných zvířat.

"Když se dveře klece otevřely... Siang Siang vteřinu váhal, pak udělal pár pomalých kroků a nakonec se rozběhl do bambusového lesa vzdáleného deset metrů," popsala vypuštění pandy agentura Nová Čína.

Teď je dostatek potravy

Vědcům trvalo čtyři hodiny než tohoto čtyřletého samce v jeho 20 000 metrů čtverečním velkém výběhu odchytli a vybavili navigačním systémem GPS, napsal deník Beijing news.

Grafika Pandy v Číně

"Panda je velmi houževnatá, zdravá a naučila se, jak si postavit přístřešek, kde sehnat potravu, jak si označit své teritorium i jak zahnat nepřátele," uvedl pro agenturu Nová Čína Čang Che-min, ředitel Ochranného a výzkumného centra pand velkých ve Wo-lungu.

Vstup osmdesátikilového Siang-Sianga do života v přírodě byl naplánován na dobu, kdy je v S'-čchuanské vysočině dostatek bambusových výhonků, kterými se panda výhradně živí.

Pandy velké patří mezi nejvíce ohrožené druhy zvířat na světě, a vyskytují se pouze v Číně. Přibližně tisíc jich žije ve třech provinciích kromě S'-čchuan ještě v sousedských Kan-su a Ša-an-si.

Rizikové vypuštění?

"Je to skutečně významná událost," řekl Dermott O'Gorman, zástupce organizace World Wildlife Fund (WWF) v Číně. "Musíme si však uvědomit, že se ve volné přírodě bude muset poprat se všemi problémy, které pandy mají. Je zde stále spousta otazníků," dodal pro agenturu Reuters.

Čína zvýšila počet pand, které chová v zajetí na 103, což je takřka polovina z celého světa a utratila 12,5 milionů dolarů (300 milionů korun) na přípravu pand k jejich vypuštění do volné přírody.

siang siang

Vědci provádějí lékařskou prohlídku Siang-Sianga před vypuštěním do volné přírodyvětší obrázekZdroj: Reuters

O'Gorman však varuje, že takovýto trénink pand není řešení. "Chov v zajetí může být velmi drahý a obnáší mnoho rizik. Je potřeba vytvořit komplexní program, který bude realizovat vláda i místní lidé."

Takovýto program by se měl zaměřit na ochranu přírodního bohatství, tvorbu takzvaných zelených koridorů a zabezpečit takové podmínky, aby pandy a lidé mohli ve volné přírodě existovat vedle sebe, dodal O'Gorman.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů