Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přátelé přírody vysadí se školáky v Libereckém kraji 500 jilmů

Přátelé přírody vysadí se školáky v Libereckém kraji 500 jilmů
LIBEREC - Přes 500 ohrožených jilmů chce letos vysadit Společnost přátel přírody se studenty a žáky v Libereckém kraji. Ekologové vysadili v minulých třech letech v rámci projektu Šance pro jilmy téměř 3000 sazenic těchto vzácných stromů, řekl její zástupce Jiří Antl. Jilmy podle něj dříve patřily k tradičním dřevinám, většinu z nich ale v posledních 80 letech vyhubilo houbové onemocnění grafióza.

"Těší nás, že se do projektu zapojuje stále více škol, díky jejich zájmu se daří vracet jilmy do celého kraje. Letos se do projektu přihlásilo 33 škol, dětských domovů a domů dětí," dodal vedoucí ekologů Jan Korytář. Stromy budou sázet na Frýdlantsku, Liberecku, Jilemnicku i v okolí Kamenického Šenova.

V České republice se vyskytují tři druhy jilmů - jilm vaz, jilm habrolistý a jilm horský. "Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny, rostly v lesích, při březích řek a potoků, na mezích, v alejích a parcích," uvedl Antl. Nově vysazované stromy by podle něj měly být proti grafióze odolnější, protože sazenice se pěstují ze semen jilmů, které onemocnění dokázaly čelit. Jilm je zajímavý tím, že jeho plody na rozdíl od většiny listnáčů nedozrávají až na podzim, ale již na přelomu května a června. Semínka dokáže vítr přenášet na velké vzdálenosti.

V projektu na záchranu ohrožených druhů dřevin chce společnost pokračovat i v příštích letech, navíc již letos rozšířila nabídku stromů o třešně ptáčnice, buky, javory nebo kaliny. Zatímco od roku 2003 do roku 2005 podporovalo její aktivity ministerstvo životního prostředí a nadace Partnerství, letos mají ekologové na svou činnost jen příspěvky drobných dárců.

Záchraně ohrožených dřevin a lesů se Společnost přátel přírody věnuje 12 let. Ekologové sbírají semínka a pěstují z nich nové sazenice ve vlastních lesních školkách. Mimo jilmů pěstují také tisy, na Ještědu zakládají prales a věnují se i osvětě k ochraně přírody.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů