Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové připravují exkurze do "pralesu" na Ještědu

Ekologové připravují exkurze do "pralesu" na Ještědu
LIBEREC - Společnost přátel přírody uspořádá o víkendu exkurze na místo na Ještědu, kde by měl v budoucnosti být prales. Prohlídka je určena hlavně pro lidi, kteří dostali patronství nad kouskem lesa jako vánoční dárek. Mluvčí ekologů Josef Bém řekl, že zájem o exkurze je tak velký, že se jejich plánovaný počet musel rozšířit o šest termínů.

"Zatím se přihlásilo 240 účastníků, takový zájem jsem vůbec nečekali," dodal Bém. Sobotní exkurze začnou v 10:30 a každou následující půlhodinu, poslední skupina se vydá do pralesa ve 13:00 hodin. Prohlídky budou trvat asi tři hodiny a jejich účastnici se zapojí do sázení stromů v pralese. Nedělní exkurze pak bude vyhrazená pro rodiny s dětmi.

Ekologové prodávali před Vánocemi patronství nad 25 metry čtverečních pralesa za 300 korun, největší poptávka ale byla po dvojnásobku. Podle vedoucího Společnosti přátel přírody Jana Korytáře stojí vykoupení a přeměna jednoho metru čtverečního lesa na prales 12 korun.

Ekologové koupili před dvěma lety na Ještědu od soukromníka sedm hektarů smrkového lesa, který začali přeměňovat ve smíšený les, jenž se za 150 let promění v prales. Vysadili tam přes 10.000 buků, jedlí a dalších původních a ohrožených dřevin. Přeměna by měla postupně umožnit návrat původních rostlin a zvířat. Sdružení chce prales rozšířit o dalších 14 hektarů. Pozemek se nachází ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Ekologové již na vznik pralesa shromáždili 450.000 korun. Záchraně ohrožených dřevin a lesů se Společnost přátel přírody věnuje 11 let.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů