Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové z Meziříčí pomohou Němcům s medvědem

Ekologové z Meziříčí pomohou Němcům s medvědem

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Bavorským myslivcům dělá starosti mladý medvěd hnědý. Zatoulal se sem pravděpodobně z Itálie a stačil už roztrhat několik ovcí a zdemolovat slepičárnu. Pomoc proto bavorské vládě nabídli meziříčští ochránci přírody, kteří už mají s odchytem tohoto zvířete vlastní zkušenosti.

Svoji nabídku ekologové adresovali německému velvyslanectví v Praze a požádali o její urychlené předání bavorskému ministru životního prostředí Werneru Schnappaufovi. "Velmi nás udivilo rozhodnutí, že chcete povolit odstřel medvěda, který se v Bavorsku objevil po sto sedmdesáti letech. Považujeme toto rozhodnutí za nešťastné," píše se v dopise ochránců přírody.

Mladý medvěd dal o sobě vědět na počátku tohoto týdne. V širším prostoru alpského střediska Garmisch-Partenkirchen roztrhal několik ovcí a zničil slepičárnu. Odborníci předpokládají, že jde o exemplář ze skupiny, kterou Italové vypustili do přírody s cílem obnovit ve svém podhůří Alp populaci medvědů.

Podle expertů je medvěd mladý samec vážící asi sto kilogramů, a Alpy překročil zřejmě ve snaze najít si samičku. "Připadá nám smutné chtít kvůli zadáveným ovcím a vypleněným úlům zastřelit šelmu, za jejichž ochranu se právě Německo zasazovalo," podivuje se jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.

Do Bavorska je připraven odjet také přední český znalec velkých šelem Ludvík Kunc, který se před šesti lety podílel na odchytu medvěda na Valašsku. "Možná by to chvíli trvalo, ale neměl by to být větší problém. Technika odchytu je propracována, není nutné užít ani narkotizační pušku," míní Kunc.

Odchytové klece jsou připraveny v ostravské zoo, k okamžitému odjezdu se chystá také skupina meziříčských ochránců přírody. V případě, že by se záchranný odchyt uskutečnil a medvěd putoval zpět do Itálie, je podle Ludvíka Kunce pravděpodobné, že se do Bavorska bude znovu vracet. "Je zvyklý na člověka a místo, kde ulovil živou potravu, si dokáže zapamatovat, i kdyby to k němu měl stovky kilometrů," uzavřel zoolog.

Zdroj: http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů