Pátek, 19. dubna 2024

Den přírody v Počátkách přilákal tisíce návštěvníků

Den přírody v Počátkách přilákal tisíce návštěvníků

Počátky (Pelhřimovsko) -- Za zábavou v přírodě do Počátek na Pelhřimovsku zamířilo několik tisíc lidí z celého kraje. Během čtvrtého ročníku Dne přírody pro ně bylo připraveno přes 30 zastavení podél naučné stezky, která mapuje cestu starých soukenických mistrů. Dospělí i děti sledovali sokolníky, včelaře, kynology, lezli po stromech a chytali ryby.

"Kvůli deštivému počasí byla návštěvnost o něco nižší než loni, kdy přišlo asi 10 000 lidí," zhodnotil akci za organizátory Vít Kratochvíl. Den přírody pořádá město Počátky spolu se zájmovými organizacemi z širokého okolí, podporuje jej řada sponzorů.

Z letošních novinek diváky zaujala show, připomínající život kovbojů na Divokém západě, i rakouští odborníci, kteří jim v mikroskopech ukázali nejmenší živočichy z vody zdejších rybníků. Lidé se mohli podívat do rekreačního centra u rybníka Valcha, které nedávno opravila nizozemská společnost. Pro dnešní den připravila ochutnávku své národní kuchyně.

Naučná stezka Cestou starých soukenických mistrů počáteckých vede Valchovskou alejí ke zdejším rekreačním střediskům a měří asi čtyři kilometry. V 17. a 18. století po ní chodili soukeníci k rybníku Valcha, kde valchovali, tedy zplsťovali látky. Dnes na ní budili pozornost i sokolníci, včelaři, cvičitelé služebních plemen psů či chovatelé hadů. Asi 150 nadšenců se zúčastnilo rybářských závodů.

Mnoho lidí zamířilo za profesionálními stromolezci. Malé děti zdolávaly lávku mezi stromy, starší ročníky se mohly pod dohledem odborníků vydat až do pětimetrové výšky. Návštěvníci se také poučili o zahradničení, využívání obnovitelných zdrojů energie nebo o třídění odpadků.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů