Sobota, 20. dubna 2024

Děti Země doporučují vést R55 mimo ptačí oblast

Děti Země doporučují vést R55 mimo ptačí oblast

Ve Veselí nad Moravou se včera diskutovalo o nové silnici

Více než stovku občanů a zástupců státních orgánů, obcí a občanských sdružení přilákalo včerejší veřejné projednávání o hodnocení vlivů nové rychlostní silnice R55 mezi Rohatcem a Moravským Pískem na životní prostředí. Přestože se zatím stále uvažuje o její trase přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví, zástupci Dětí Země, České společnosti ornitologické a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na jednání potvrdili svůj požadavek na vyhodnocení varianty mimo tuto oblast. Konečné rozhodnutí je v rukou Ministerstva životního prostředí.

„Opět jsme upozornili na to, že podle evropské směrnice o stanovištích je nutné posoudit variantu R55 mimo ptačí oblast, než s velkými riziky schválit předkládanou variantu přes tuto oblast,“ uvedl jeden z účastníků čtyřhodinového veřejného projednávání Miroslav Patrik z Dětí Země.

Stejný požadavek vznesli i zástupci jihomoravské pobočky Česká společnosti ornitologické a brněnské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, kteří toto ptačí území dlouhodobě sledují.

S vedením R55 přes ptačí oblast nesouhlasí i Správa CHKO Bílé Karpaty. Té by také nevadilo, kdyby její trasa vedla spíše jihovýchodně od obce Petrov přes okraj této chráněné oblasti a dále pak východně podél stávající silnici I/55 až do Uherského Hradiště.

S vedením R55 přes ptačí oblast naopak souhlasily obce Moravský Písek, Vracov a Veselí nad Moravou a Jihomoravský kraj. Dokonce i starosta Strážnice uvedl, že by neměl námitky, kdyby se místo sporného severozápadního obchvatu města spíše postavila R55 po jeho jihovýchodním okraji.

„Rozhodnutí je nyní na MŽP, které buď nechá vliv varianty R55 mimo ptačí oblast na životní prostředí vyhodnotit, anebo to odmítne a ČR čeká stížnost u Evropské komise,“ dodal Patrik.

V ptačí oblasti je evropskou směrnicí chráněno šest druhů jako je čáp bílý, moták pochop, skřivan lesní, strakapoud jižní a prostřední a lelek lesní. Ten má zde naše největší hnízdiště, takže vedení R55 přes jeho biotop by byl pro něj likvidační. Patrně ale i pro další ptáky jako je skřivan lesní či bělořit šedý.

Zajímavé internetové stránky:

Informace o ptačí oblasti Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví = ptaci.natura2000.cz

Česká společnost ornitologická = http://www.birdlife.cz

Kontakty:

MŽP, odbor posuzování vlivů na životní prostředí: ředitelka Ing. Jaroslava Honová – tel. 267 121 111

Česká společnost ornitologická: Ing. David Horal – tel. 541 126 263

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v Brně: Ing. David Lacina - tel. 541 126 267

Správa CHKO Bílé Karpaty: vedoucí Mgr. Jiří Němec – 577 119 626-7

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů