Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podle ornitologů počet mláďat rapidně klesl

Podle ornitologů počet mláďat rapidně klesl

Plzeň - Chladné počasí, málo slunečných dnů a nadměrné srážky, které doprovázejí letošní jaro, značně ovlivnily počty nově vylíhlých mláďat. Nízké teploty ohrozily převážně dravce, čápy, racky nebo labutě. Plzeňští ornitologové takové časy nepamatují. "V hnízdech jsme nalezli oproti minulému roku pohou třetinu mláďat. Letošní klima je mnohem horší než ptačí chřipka," řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Většinu vajíček ptáků, kteří nacházejí útočiště v dutinách stromů, vyplavila voda. Jiné snůšky pro změnu neodolaly nízkým teplotám a zastydly. "Jeden špatný rok nic neznamená. Populaci ptáků neohrozí. S počasím se nedá bojovat. Můžeme jen sedět a čekat," uvedl Makoň.

Výkyvy v počasí zaznamenali i meteorologové. Průměrné množství srážek vzrostlo za minulý měsíc až trojnásobně. Teplota naopak poklesla. "Na úhyn mláďat může mít vliv kombinace několika faktorů. Nemusí jít jen o teploty, ale i o počty slunečných a deštivých dnů," upozornil Jiří Hostýnek, vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přesto se však podařilo některá mláďata včas zachránit. Štěstí měli například tři čápi, které našli ornitologové v opuštěném hnízdě v Boru u Tachova. "Kdybychom je neodvezli na plzeňskou stanici, tak by určitě umřeli. Nyní plánujeme adopci," dodal Makoň.

LENKA KOVANDOVÁ

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů