Středa, 24. dubna 2024

Nevladni organizace vyzvaly Ambrozka k doplneni soustavy Natura 2000

Nevladni organizace vyzvaly Ambrozka k doplneni soustavy Natura 2000

PRAHA – Koalice nevladnich organizaci pro Naturu 2000 vyzvala dopisem ministra zivotniho prostredi Libora Ambrozka k doplneni soustavy Natura 2000. Podle Koalice je vladni navrh Natury stale nedostatecny a je treba jej doplnit zhruba o 500 dalsich lokalit, ktere predstavuji asi 2% uzemi Ceske republiky. Vyplynulo to ze zaveru biogeografickeho seminare, ktere jsou pro Ceskou republiku zavazne.

„V ramci biogeografickeho seminare, ktereho se zucastnili i zastupci vlady CR, jsme  jako zastupci nevladnich organizaci projednavali navrhy na dilci doplneni lokalit Natury 2000 s Evropskou komisi. Ta s vetsinou nasich navrhu souhlasila,“ uvedl Mojmir Vlasin z Ekologickeho institutu Veronica.

Podle Frantiska Krahulce z Ceske botanicke spolecnosti je treba navrhnout dalsi lokality, aby mohla byt zajistena dostatecna ochrana celkem 36 druhu a 22 typu stanovist. Koalice navrhuje doplnit napr. lokality v udoli Labe, v kanonu Vltavy ci nekolik lokalit na Brdech, Klatovsku a v Bilych Karpatech (2). „Dopisem ministru Ambrozkovi chceme napomoci ke splneni pozadavku Evropske komise, ale predevsim ke zlepseni ochrany prirody v Ceske republice. Je velmi dulezite, aby prace na doplneni soustavy Natura 2000 zacaly co nejdrive a mohly byt dokonceny v dobe vegetacniho obdobi. Proto s nasi vyzvou prichazime prave ted,“ vysvetlila Katerina Hlavata ze sdruzeni Arnika.

Natura 2000 je soustavou chranenych uzemi evropskeho vyznamu, ktera je vyhlasovana ve vsech zemich Evropske unie. Jejim cilem je zastavit pokles biodiverzity na evropskem kontinente. Aby mohl byt tento cil splnen, jsou jednotliva uzemi vyhlasovana s ohledem na hranice jednotlivych biotopu a nikoliv s ohledem na hranice statni. Podle evropskych smernic jsou jednotlive oblasti vyhlasovany vylucne na zaklade vedeckych biologickych kriterii. Zadna oblast nesmi byt zamitnuta z politickych ci ekonomickych duvodu. Natura 2000 je zaroven velkou prilezitosti nejen pro ochranu prirody, ale i pro regionalni rozvoj. Oblasti soustavy Natura 2000 oteviraji cestu k mnoha fondum a dotacim jak z Evropske unie tak z Ceske republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů