Pátek, 29. března 2024

Pardubický kraj připravuje síť biokoridorů pro ochranu přírody

Pardubický kraj připravuje síť biokoridorů pro ochranu přírody

Pardubice -- Pardubický kraj připravuje pro ochranu přírody v regionu síť vymezených území. Poté, co si nechal zmapovat biocentra, je nyní plánuje pospojovat biokoridory, řekl ČTK vedoucí oddělení územního plánování kraje Bohumil Burdych. Vzniklý takzvaný územní systém ekologické stability by měl zabránit destrukci a úbytku zachovalých přírodních společenství.

"Dosud jsme vymezili asi 150 biocenter. Spolu s obcemi jsme je museli upřesnit, většinou se jejich území zmenšila. Když se dostanou do územního plánu, budou již závazná," uvedl Burdych.

Pardubický kraj již zadal odborné firmě zpracování návrhu nadregionálních biokoridorů. Mají propojit zatím izolovaná biocentra s cennou flórou a faunou do sítě územního systému ekologické stability a zachovat přírodní kostru krajiny. Prostřednictvím biokoridorů pak mohou rostlinné i zvířecí druhy migrovat a šířit se do okolí i do vzdálených míst.

"Je nutné vymezit určité území v přírodě, jehož minimální rozsah už nelze dále snižovat. Mohlo by totiž dojít k ohrožení zmiňované ekologické stability. Vymezení, ochrana a případně doplňování chybějících částí sítě je jedním z důležitých opatření při využívání krajiny," uvedl hejtmanův náměstek Roman Línek.

Pro regionální biokoridory musí kraj vyjednat s radnicemi takovou podobu, aby se případně nekřížily s rozvojovými záměry obsaženými v územních plánech měst a obcí. Celý projekt by měl být definitivně hotov v listopadu 2007. 

Ani zanesení biocentra či biokoridoru do územního plánu však neznamená, že příroda má v tomto místě vždy větší význam než cokoliv jiného. Jejich rozsah lze omezit změnami v územním plánu nebo ponecháním jen minimální nezbytně nutné plochy. Tlak investorů či radnic na omezování chráněných území je značný. Například v Pardubicích by mohla vyrůst na samé hranici biocentra Podkova, cenného mokřadu tvořeného slepým ramenem Labe, velkoprodejna nábytku.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů