Pátek, 29. března 2024

Klenot naší přírody? Bez černý!

Naši předkové tvrdili, že černý bez je tak léčivý, že stojí za to před ním pokleknout.
Klenot naší přírody? Bez černý!
 

Bez, bezinky, smrdinky, kosmatice, bzí, bzina, kozičky… To jsou všechno lidové názvy pro všeobecně známý keř nebo menší strom vysoký 3-8 metrů rostoucí v lesích, parcích, zahradách, parcích, na rumištích, v pustých místech i uprostřed měst.

Dobře se mu daří na vlhkých půdách bohatých na dusík a je rozšířen téměř po celé Evropě.

Konkrétně u nás se dříve úmyslně vysazoval u stavení, aby „odháněl“ myši a krysy. Dnes značí spíše zanedbanou zahradu, i když je to zdroj tak vzácných produktů, že je vhodné si ho na zahradě nechat.

Naši předkové tvrdili, že černý bez je tak léčivý, že stojí za to před ním pokleknout.

Že je na tom mnoho pravdy se můžeme přesvědčit i dnes, kdy přetrvává množství nejrůznějších receptů, z nichž většinu lze nazvat „elixírem“.

Drogou ke sběru je krémový, sladce voňavý květ se stopkou (sbíráme květen až červen), na podzim pak shluky temně modrých až černých plodů bez stopky (sbíráme červenec až září). Obsahuje glykosidy (sambunigrin, rutin), fytoncidy, slizy, třísloviny, silice, plody navíc obsahují vitamin C, B, karoteny, antho-kyanová barviva, org. kyseliny, např. kyselinu jablečnou a citronovou.

Květy
Uchylujeme se k nim v zimě při horečnatých onemocněních a angínách. Snižují horečku a podporují pocení.

Uklidňují nervy, působí močopudně a čistí krev.

Osvědčují se při migrénách a ischiatických zánětech.

Výluhy lze v kosmetice používat proti akné.

Aby květ nezhnědl, je třeba ho usušit v co nejkratší době. Při sběru se nesmí pomačkat ani zapařit. Nejlépe pak sušíme v průvanu buď zavěšený na provázku nebo rozprostřený na síťce či čistém papíru. Nikdy ne na přímém slunci. Správně usušené květy mají světle žlutou barvu a příjemnou typickou vůni. Sušené květy chráníme před vlhkostí, kterou velmi snadno přijímají. A pak bohužel stačí jeden deštivý den a květy jsou vlhké. Při opětovném dosoušení ale hnědnou a stávají se bezcennými.

Usušené též chráníme před vlhkem.

Plody bezinky se v potravinářství používají jako přírodní barvivo, barví  se jimi marmelády, sirupy, vína, kompoty

Čerstvé bezinky mají projímavý účinek (navíc potopudný), sušené naopak průjem zahání. Jsou v tomto velmi podobné s účinky borůvek.

Plody se suší rozprostřené na drátěných sítech nebo zavěšené. Lze je sušit na slunci nebo uměle při teplotě do 50 stupňů. Po usušení se odstopkují. Správně usušené bezinky se neslepují a nebarví.

Dříve byla používána kůra i listy, ty však obsahují jedovaté látky, a tak před jejich používáním varujeme.

Při sběru pozor, známe ještě další dva zástupce tohoto druhu.První je tzv. „bylinný bez“, který je jedovatý, druhý je „červený bez“. Roste v lesích, zejména v horských oblastech. Od bezu černého se liší zelenavě žlutými květy ve vejčitých vrcholečnatých květenstvích s hlavním nejdelším stonkem, postranní větvičky se zkracují.

A na závěr pár osvědčených bezových receptů

Řízky z bezinek – kosmatice
3 vejce, trochu soli, trochu vegety, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, hladká mouka podle potřeby.

Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu. Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety. V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.

Bezová perlivá limonáda
6 květů černého bezu (čerstvé i sušené), 50 dkg cukru, 4 citrony, 4 l převařené vody

Do nádoby dáme květy, cukr, rozkrájený citron a zalijeme vodou svařenou s cukrem. Necháme za občasného promíchání týden odležet v teplejší místnosti. Poté scedíme, stočíme do lahví, uzavřeme a dáme do chladu. Vydrží údajně až do konce léta a díky kvašení perlí.

Med z květů černého bezu
25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 l vody, 1 kg krystalového cukru

Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme, ostříháme velké stonky a povaříme s citronem v litru vody asi 20 minut.. Potom odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se směs začne „táhnout“. Můžeme ještě při vaření přidat citronovou šťávu, pokud je med hodně sladký.

Bezový sirup
30 květů bezu, 2,5 l vody, 70 g kyseliny citronové, 2,5-3 kg cukru

Květy necháme v převařené vodě louhovat spolu s kyselinou citronovou asi 24 hodin. Poté scedíme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Poté lijeme do připravených čistých lahví.

Bezinky jako borůvky
2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulí, 800 g cukru, 30 g kyseliny citronové nebo šťáva ze 2 citronů,1-2 dcl rumu

Jablka rozvaříme, prolisujeme a povaříme. Poté přidáme bezinkové bobule a vaříme do rozvaření. Poté vmícháme cukr, vaříme ještě 10 minut a zkoušíme, zda melíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů a rum. Tento džem je prý výborný na omelety.

Bezinková marmeláda
1 kg bobulí, 1 kg cukru, 3 dcl vody, 1g kyseliny citronové

Zralé plody obereme (plná zralost je podmínkou) a umeleme na masovém strojku, osladíme, zalijeme vodou a vaříme do potřebné hustoty. Před dokončením přidáme kyselinu citronovou a plníme do sklenic.

A až se zima zeptá….

Nápoj stoletých

30g sušených bobulí černého bezu, 50 g medu, půl litru vody

Sušené bobule propláchneme, rozmačkáme a vaříme ve vodě asi hodinu. Poté necháme odstát a přecedíme. Potom znovu zahřejeme, rozehřejeme med a nápoj podáváme horký.

Bezinkový likér

2 l bezinkových kuliček, několik hřebíčků a skořice – dle chuti, 1 l vody, 0,8-1 kg cukru, 2 lžičky instantní kávy, 1/2l rumu

Bezinky vaříme ve vodě asi 15 minut s kořením. Poté přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou a necháme krátce přejít varem. Nakonec vlijeme rum a necháme vychladit. Spotřebujeme do půl roku…

A jaké máte s bezem zkušenosti vy?
Vaříte osvědčené léčivé elixíry, nebo je vám typická vůně bezu spíše nepříjemná?

Renata Petříčková

http://www.zena-in.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů