Úterý, 19. března 2024

V mýtickém lese Golestánu

V mýtickém lese Golestánu
Golestán znamená persky růžová zahrada, krajina rajská, vysněná. Skutečně tak zdejší končiny působí po stovkách kilometrů cesty pouští a vyprahlými horami. NP Golestán je prastarým hvozdem a největším kusem lesa v Íránu vůbec.
Národní park na severovýchodě Íránu dostal symbolický název. Symbolická, až mýtická je i zdejší krajina. O idylickém Golestánu, vysněné krajině dávnověku, píší středověcí lyrici Sá'dí či Háfez, stejně se jmenuje proslulý šáhův palác v Teheránu. Byť se Golestánský les (Džangale Golestán) podobá lesu středoevropskému, vše, co tu roste, působí mohutněji, drsněji, úctyhodněji a nadčasověji.

Ve stínu staletých stromů
V knize z 11. století líčí arabský cestovatel cestu z Mašhadu do Rej, hlavního města tehdejší Persie: "Šel jsem po celý čas ve stínu staletých stromů..." Měl na mysli právě tento obrovský les. Pocit lesa nezměrného stáří, netknutého lidskou rukou, tady zůstal a je asi tím hlavním, čím národní park ohromuje. Temný a neprostupný hvozd plný zvěře s všudypřítomným pachem divočáků a vůbec divočiny téměř vzbuzuje strach. Věkovité kmeny stromů nesou stopy medvědích drápů, vlajky lišejníků obemykají dubové větve, což v stálém šeru vyvolává nejrůznější asociace. Na íránské poměry zde panuje mimořádné vlhko. Ostatně ještě donedávna bylo místo stižené mraky komárů zamořené malárií.

Poslední útočiště kaspického tygra
Nejvýchodnější výběžek kaspického (hyrkánského) pralesa pokrývá velmi členité území: táhlé hřbety, jež se prudce zvedají nad okraj Kaspické nížiny, střídají hluboká údolí a strmé rokle.
Díky mimořádné atraktivitě a biologické hodnotě zařazují NP často do programu íránské cestovní kanceláře specializované na ekoturistiku. Národním parkem se stal Golestán jako první přírodní lokalita v Íránu. Ochrany požíval už za kadžárovských šáhů v 19. století, byť jako exkluzívní honitba.
Golestánský les býval posledním útočištěm tygra v západní Asii. O legendárním "hyrkánském tygrovi" se zmiňoval dokonce Shakespeare. Prokazatelně poslední kaspický tygr byl uloven v polovině 30. let minulého století (vzácnou trofej opatrují v muzeu v Darabádu), nicméně pozorován byl druh poté ještě několikrát, naposledy o čtyřicet let později.

Přehlídka fauny
Dnes na rozloze 1080 km2 žije sto čtyřicet medvědů, padesát levhartů (zastoupen je i rys a další druhy středně velkých koček), stovky šakalů a několik smeček vlků. Pro čtyři tisíce divočáků představuje prales ideální biotop s kvanty žaludů, bukvic a dalších plodů. Ke kopytníkům patří stovky až tisíce divokých ovcí, jelenů východních a menších maralů, kozorožců, divokých muflonů či gazel. Zatímco jinde zvěř zdecimoval nekontrolovaný lov, tady jí statut NP zajistil útočiště. Její populace vzrůstá a šíří se i do okolí parku, třeba početné druhy orlů a supů. Zvlášť supy hnědé pastevci obviňují z únosů jehňat či dokonce malých dětí. Neprávem. Mrchožrouti se zmocňují převážně želv, které z výšky shazují na skály, aby se dostali pod krunýř. Podle legendy se tento dravec stal osudný antickému dramatiku Aischylovi, když jeho holou hlavu zaměnil za skálu a upustil na ni želvu.

AUTOR: JIŘÍ SLADKÝ

Informace
NP Golestán se rozkládá na pomezí tří provincií - Chorásán, Semnán a stejnojmenné Golestán. Noční autobus z Teheránu je asi nejvhodnější způsob, jak se dostat do provinčního hlavního města Gorgánu. Zbývajících 150 km lze překonat minibusy nebo savarí, meziměstským taxíkem. Na západním okraji parku působí sídlo správy NP a vědecká základna, která může posloužit i jako informační centrum.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů