Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hadí uštknutí hrozí v přírodě ojediněle

Hadí uštknutí hrozí v přírodě ojediněle
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zmije se nepřemnožily, tvrdí odborníci. Reagují tak na televizní reportáž odvysílanou minulý týden. Lidé by sice při procházce v lese měli být obezřetní, nosit vysoké holínky a dívat se, kam šlapou, ale mnohem více než zmije člověku je člověk nebezpečný zmiji. Navíc podle předního českého herpetologa Ivana Zwacha by tento jedovatý had musel kousnout čtyřikrát za sebou, aby dávka jedu byla smrtelná.

"Může se stát, že v některých oblastech Zlínského kraje je jich více než obvykle, to ovšem neznamená, že by se lidé museli bát. Jediný člověk, který za posledních pětačtyřicet let podlehl následkům uštknutí, je ten, který zemřel před třemi lety," sdělil předseda Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek.

Jeho slova potvrdil i herpetolog Zwach. "Zmije mají v přírodě tolik predátorů, že se prostě přemnožit nemohou. Je to nesmysl. To, co se teď děje, je jen hledání stanovišť mladými samci, což je zcela přirozené," poznamenal. Podle Zwacha jsou sice ve Zlínském kraji místa častějšího výskytu těchto jedovatých plazů, kde to je, ale prozradit nechtěl.

"Jsou dva důvody, proč to nemohu říci. Za prvé by se tam mohli vydat vytloukači a zmije pozabíjet, za druhé bych zřejmě způsobil paniku mezi lidmi, kteří by tam potom vůbec nechodili," objasnil Zwach.

Mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Karla Havlíková uvedla, že za poslední dva roky žádné uštknutí lékaři v zařízení neošetřovali. "Pro každý případ máme ale dostatečné množství protilátky v naší lékárně," podotkla Havlíková.

Zmije bývá lidmi často zaměňována s užovkou. Rozdíl mezi oběma plazy je přitom zřetelný. "Zmije má na hřbetě ostře klikatou čáru, užovka pak pouze jakousi kresbu," poznamenal Orálek.

V případě, že k uštknutí dojde, rána se nesmí zaškrcovat nebo jed z postiženého místa vysávat. Její okolí je dobré pouze dezinfikovat. Pokud zmije zaútočí na ruku či nohu, je dobré končetinu znehybnit a ihned přivolat lékaře.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů