Pátek, 29. března 2024

Zastřelení medvěda Bruna je špatným signálem pro všechny

Zastřelení medvěda Bruna je špatným signálem pro všechny
Zastřelení potulného medvěda Bruna v Bavorsku, a to jen několik hodin po oznámení, že bude smět být zastřelen, vyvolalo zamyšlení v části včerejšího evropského tisku. Medvěd, který pět týdnů křižoval rakousko-německé pohraničí, byl zastřelen v neděli. Zatímco podle belgických novin se stal obětí byrokratů, rakouský tisk vidí v osudu Bruna jen snahu nejrůznějších politiků se zviditelnit.
"Již 170 let nebyli v Německu žádní medvědi. Když proto Bruno překročil hranice do Bavorska, stal se ihned slavným. Avšak Brunův příchod rozpoutal něco, co nikdo nečekal: byrokratický kolotoč," napsal bruselský deník La Libre Belgique. Bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf nejprve příchod medvěda přivítal, pak pod tlakem zpráv o rozsápaných ovcích a vyrabovaných kurnících připustil možnost odstřelu, následně se zalekl bouře odporu ochránců zvířat a upřednostnil polapení. Když různí specialisté neuspěli, povolil spolu se sousedním Rakouskem znovu odstřel, načež Bruno padl dříve, než se ekologové opět vzmohli na odpor, poukazuje belgický list.
Podle renomovaného rakouského deníku Die Presse si na medvědovi všechny politické směry v alpské republice jen přihřály svou polívčičku, aniž však problematiku řešily nějak do hloubky. Italská média včera informovala, že italský ministr životního prostředí Pecoraro Scanio zaslal svému německému protějšku Gabrielu Sigmarovi stížnost na postup bavorských orgánů vůči Brunovi. "Řím očekával, že dojde k mnohem koordinovanějšímu pokusu o záchranu medvěda. Itálie nemůže akceptovat zabití jako metodu pro kontrolu medvědí populace," praví se v listu. Dvouleté zvíře bylo vysazeno do přírody v italské rezervaci Abruzzo a přes Rakousko se do Německa pouze zatoulalo.
"Zastřelení medvěda je špatným signálem pro všechny, kdo mají zájem o návrat tohoto živočišného druhu do Evropy," zdůraznil Scanio.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů