Pátek, 29. března 2024

Geniální přírodní všelék

O skvělých účincích včelího produktu na rýmu a nachlazení věděli už naši dávní předci.
Geniální přírodní všelék

Med se ovšem musí přidávat až do vychladlého nápoje.
Již naši moudří předkové věděli, že med je blahodárným prostředkem proti mnoha chorobám. A současní vědci jim dávají za pravdu. Provedené studie potvrzují, že zlatohnědý včelí produkt je z medicínského hlediska téměř zázračnou substancí. Budeme-li se řídit starým českým příslovím - Jídej denně med, dožiješ sta let! -, možná se vyhneme řadě nemocí. Proti jakým neduhům účinně působí?

Med slouží člověku od dávnověku. Už primitivní tlupy nejstarších lidí sbíraly plástve divokých včel a jejich medicinmani je přikládali na poraněná místa. Dobře totiž věděli, že se rány po styku s hustou sladkou kapalinou rychle zatahují a nehnisají. Antika léčebné použití včelího produktu ještě zdokonalila. Hipokratés například uvádí, že je to lék na sedmdesát sedm různých nemocí. V jeho díle nalezneme i nejrůznější recepty, počínaje všelijakými čaji a nálevy a konče medovými obvazy a tinkturami na rány.

NA SRDCE A CÉVY

Med se prodává v různých baleních po celém světě. U nás však jeho spotřeba rychle klesá, což může mít alarmující důsledky na lidské zdraví.
Léčebné využití medu vydrželo v medicíně až do 19. století. S příchodem chemie a syntetických léků se používání přírodních extraktů potlačilo. V poslední době je však návrat k přírodním medikamentům opět na vzestupu. Důvodem je odolnost mnoha původců nemocí na umělá léčiva, což prakticky znamená, že nejsou účinná. Naproti tomu zlatavý včelí med ničí i nové, zmutované kmeny bakterií, virů a plísní. Tvoří proto důležitou složku různých sirupů a tinktur proti kašli a nachlazení. Medové náplasti a zábaly zase hojí efektivně poranění a popáleniny.

Nejnovější vědecké studie ovšem naznačují, že med dokáže účinně bojovat také proti hrozivé metle dnešního lidstva - chorobám srdce a cév. Tyto nemoci patří v civilizovaných zemích k největším zabijákům. Včely ale proti nim vytvořily protilátku.

Konečná fáze onemocnění cukrovkou - pravidelné injekce inzulínu. Také proti této chorobě dokáže med efektivně bojovat.
Říká se, že člověk je tak starý, jak staré jsou jeho cévy. Když se v nich utvoří uzávěr, může to vést ke vzniku srdečních infarktů, mozkové a oční mrtvice, gangrény končetin, plicní embolie a dalších chorob, vedoucích často bud' k úmrtí, nebo k trvalé invaliditě. Lékaři už dlouho vědí, že při rozvoji těchto nemocí jsou rozhodující některé rizikové faktory. Které to jsou?

K ZESÍLENÍ STEN

Jednu z nejnebezpečnějších látek pro cévy bezesporu představuje cholesterol, konkrétně jeho LDL frakce. Je-li ho v krevním řečišti nadbytek, zachycují ho buňky imunitního systému - takzvané makrofágy. Ty se pak usazují na stěnách cév v podobě plaku a zužují jejich průsvit. Studie provedená v dubnu 2002 na univerzitě v americkém státě Illinois prokázala, že med dokáže tomuto procesu zabránit. Obsahuje totiž látky ze skupiny flavonoidů, které brání tvorbě cévního plaku.

Draslík a další látky obsažené v medu dokáží vysoký krevní tlak účinně snižovat
Kromě cholesterolu je dalším zabijákem homocystein. 0 tomto nepříteli cév jsme podrobně psali loni v devatenáctém čísle. Američtí vědci zjistili, že včelí produkt obsahuje vysoké procento vitaminů ze skupiny B, které účinek této aminokyseliny neutralizují. Kromě toho je v něm i cholin, jenž zabraňuje chemickému rozpadu cholesterolu a tím jeho ukládání na cévních stěnách.

Samozřejmě, že silné a pružné cévy se ucpávají daleko pomaleji než slabé a zkornatělé. Právě v medu je obsaženo vysoké procento aminokyseliny argininu, která podle amerických expertů udržuje krevní řečiště elastické, zabraňuje jeho vápenatění a zesiluje stěny krevních kapilár.

SNÍŽENÍ CUKRU

Jak je známo, dalším rizikovým faktorem kar diovaskulárních onemocnění je zvýšený krevní tlak. U většiny lidí je způsoben nesprávným způsobem stravování. Mnoho osob dnes totiž konzumuje jídla bohatá na sůl. A právě sodík z kuchyňské soli prudce zvyšuje tlak v cévách. Cestou k jeho snížení je zvýšený příjem draslíku. Avšak i v tomto případě může velmi pomoci med, jenž tento chemický prvek ze skupiny alkalických kovů obsahuje.

Operace přemostění cév, známá jako koronární bypass, zachraňuje životy mnoha nemocných s kardiovaskulárními chorobami. Pravidelnou konzumací medu lze zákroku předejít.
Jak uvádí Renate Franková v časopise Schweizerische Bienen - Zeitung z roku 2005, je poměr sodíku ku draslíku u světlého medu jeden ku jedenácti. Ještě zdravější je včelí produkt tmavý, nazývaný také někdy lesní. Zde je poměr dokonce jedna ku dvaadvaceti! Včely tak vytvořily látku, jež normalizuje krevní tlak lépe než mnohé medikamenty.

Ani tímto výčtem však nejsou hojivé účinky medu zcela vyčerpány. Je prokázáno, že tato substance dokáže kromě jiného i účinně snižovat hladinu krevního cukru. Umožňuje jí to vysoký obsah fruktózy a některé další látky, jež pozitivně ovlivňují metabolismus sacharidů.

BOJ PROTI OTYLOSTI

Nahrazením_ cukru medem můžeme také úspěšně čelit obezitě, která se v posledních letech stává postrachem ve všech vyspělých zemích. Podle některých názorů otylost a nemoci s ní spojené začínají být pro zdraví člověka mnohem nebezpečnější než například kouření. Díky dietetickým účinkům medu však nedochází k rozkolísání hladiny glukózy, a proto nemáme hlad hned po najedení.

Výčet všech chorob, proti nimž med účinně působí, není však stále ještě konečný. V poslední době se dokonce ukazuje, že vysoké dávky včelího produktu pravděpodobně tlumí a někdy i zastavují růst některých nádorů.

Je skvělé a nadějné, že tento včelí produkt je nejen sladkou lahůdkou, ale, jak se zdá, i prospěšným všelékem, jehož účinky teprve nyní znovu objevujeme.

http://smisene.webzdarma.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů