Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody si budou stěžovat v Bruselu na CzechTek

Ochránci přírody si budou stěžovat v Bruselu na CzechTek

Armáda, která pozemek technařům poskytla, podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) nevzala v úvahu, že koncem července, kdy se party uskuteční, budou vyvádět na loukách Doupovských hor mladé vzácní chřástalové polní. Petr Stýblo připomenul, že Doupovské hory patří mezi ptačí oblasti evropské sítě chráněných území Natura 2000, mimo jiné zejména kvůli ochraně chřástalů. Ochránci přírody jaksi zapomněli, že vojenský újezd je stále prostorem, kde cvičí armáda, provádí zde střelby a jezdí zde její těžká vozidla.

Technařům sliboval legální pořádání open air party už ministr vnitra Gross. Na svůj slib ale "zapomněl". Zástupci technařů, vedeni Tomášem "Docentem" Vajnerem, který byl v minulosti policií stíhán za "pořadatelství" CzechTeku, a kandidátem na poslance za stranu Zelených Pencem se ještě před volbami dohodla s dosluhujícím ministrem obrany Karlem Kühnlem (US-DEU) v Parlamentu, že armáda poskytne pozemek na kraji vojenského újezdu, organizátoři CzechTeku se postarají o všechno ostatní, včetně zdravotnického a hygienického zajištění a úklidu odpadků. Technaři armádě za pronájem areálu zaplatí 24 000 korun. Nyní by pomocí hrozeb sakcí Evrospké unie vůči Česku "zelení" (ne)přátelé pořadatelů a zhysterizovaní starostové několika přilehlých obcí nejspíše chtěli dosáhnout přehlasování rozhodnutí ministra Kühnla Paroubkovou vládou a vzbudit tak odpor a následné demonstrace mladých. Hezká intrika... ODS se musí smát. Český svaz ochránců přírody má podle ornitologa Oldřicha Buška v zásobě ještě ťuhýky a strnady luční.

CzechTek 2006 se bude - jako obvykle - konat poslední červencový víkend. Ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách. Očekává se tentokrát účast několika deítek tisíc mladých lidí, neb stejně masivní zásah státní policie jako loni je vyloučen legalitou pronájmu i charakerem pozemku, na kterém mají pravomoc vojenští policisté.

A vzhledem k tomu, že nad akcí převzal záštitu Kühnl, ministr za "novou Unii svobody", pak v souladu s jejím programem jde o "svobodu jak individuální, politickou, tak i svobodu ekonomickou... - ...důvěřovat ve schopnost lidí, snažit se co nejméně zasahovat do lidského konání... , ...zajistit lepší komunikaci mezi politickou sférou a strukturami občanské společnosti".

Zdroj:Britské listy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů