Pátek, 19. dubna 2024

V rezervacích v Pardubickém kraji vzniknou další pralesy

V rezervacích v Pardubickém kraji vzniknou další pralesy

Lesníci ponechají některé části lesů v Pardubickém kraji přirozenému vývoji. Díky tomu vzniknou lokální pralesy, které budou sloužit ekologickým i vědeckým účelům, řekl ČTK vedoucí Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory František Bárta. Podobné přirozené lesní porosty již existují v národních parcích, další se připravují zejména v přírodních rezervacích.

"Máme již vytipovanou část národní přírodní rezervace Lichnice v povodí Zlatého potoka. Jedná se o skalnatá údolí především se suťovými lesy. Již dnes mají zvláštní určení, jsou to lesy ochranné, a po dohodě s Lesy České republiky z nich bude zcela bezzásahová zóna," uvedl Bárta. Celkem se pro budoucí prales vyčlení přibližně 30 hektarů lesa.

V roklích u Lichnice na Chrudimsku se ozvou motorové pily pouze tehdy, když lesníci budou potřebovat odstranit přes cestu padlý strom. "Budeme muset vysvětlit lidem, že dřevo bude ponecháno přirozenému rozkladu, a že na houby tam nemohou chodit, což ale platí i dnes. Po značených cestách se ale budou moci pohybovat i nadále," vysvětlil šéf CHKO.

Budoucí přirozené lesy se podle něj vyhledávají především v již chráněných územích, které se dlouhodobě neobhospodařují. Další přirozený les by měl vzniknout v sousední oblasti Kaňkových hor. "Máme vytipované dva až tři bukové porosty, kde se dosud hospodaří, ale během 10 až 15 let se převedou na bezzásahové zóny," uvedl Bárta.

V Železných horách již dnes "prales" existuje u osady Polom na Chrudimsku. "Tam je klasická bukojedlina, u Lichnice jsou ale úplně jiné typy lesů. Na svažitých suťových partiích rostou hlavně duby, lípy, nahoře reliktní bory na skalních výchozech, dole občas smrky a podle toků olše," popisuje Bárta. Díky malému výskytu smrků podle něj nehrozí v neudržovaných lesích kůrovcová kalamita.

Kandidátů na přirozené lesy by v Pardubickém kraji mohlo být více. Bárta zmiňuje například národní přírodní rezervaci na Kralickém Sněžníku, kde se dnes prakticky nehospodaří. V Česku již přirozené lesy bez zásahu člověka rostou v prvních zónách národních parků i v lesích soukromých vlastníků a v CHKO v Českém krasu a ve Slavkovském lese. Pralesy se stanou také vybrané partie v CHKO Kokořínsko, Blanský les, Bílé Karpaty a Jizerské hory. Celkově bych měly mít bezzásahové plochy rozlohu až 2,5 tisíce hektarů.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů