Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický ostrov na internetu

Jestliže sníte o prostém životě na ostrově v tropickém oceánu, nový internetový projekt vám takový sen může splnit

 

Ekologický ostrov na internetu
eko-ostrov2
... jen za pár stovek dolarů. Ekoturistický server Tribewanted.com se zrodil v hlavách dvou britských umělců, kteří teď hledají dalších 5000 lidí... aby se spojili do internetové komunity, jež by dohlížela na trvale udržitelný rozvoj jedenaosmdesátihektarového ostrova Vorovoro v Tichém oceánu.

Za poplatek v rozmezí od 220 do 660 dolarů si kdokoli může koupit roční až tříleté členství v “kmeni“, tím si zároveň kupuje i právo navštívit ostrov Vorovoro na Fidži na jeden až tři týdny. Tříletý projekt bude zároveň sledován filmaři, každý týden bude na internetu přístupné aktuální video a posléze by měl vzniknout dokumentární film. Organizátoři celé akce však razantně odmítají, že by mělo jít o další reality show. „Tenhle projekt je o skutečných lidech, kteří se sešli z jasného důvodu a chtějí spolu pracovat na bázi kmenového uspořádání,“ řekl agentuře Reuters jeden z organizátorů Ben Keene během své propagační cesty.

K internetovému kmeni se již připojilo přes pět set osob ve věkovém rozmezí od 18 do 67 let. „Máme lidi z 18 různých zemí světa, takže náš cíl - vytvořit kmen Spojených národů - začíná vypadat reálně,“ říká Keene. Podle jeho slov jsou na celém projektu nejdůležitější jeho ekologické aspekty. Při vedení trvale udržitelného hospodářství na ostrově se počítá s rozpočtem 1,9 milionu dolarů.

„I když to tak možná nevypadá, chceme vybudovat pouze velice jednoduchou vesnici, rozhodně ne nějaké betonové stavby,“ vysvětluje Keene. Podle něj sice může celá řada lidí, kteří se ke kmeni připojí, chápat tento projekt jen jako dobrodružnou dovolenou, jeho tvůrci ale také chtějí upozornit na principy ekologického bydlení. Členové kmene budou mít možnost rozhodovat o tom, co na ostrově vznikne - od solárních panelů vyrábějících elektřinu až po ekologické toalety. Na klíčových rozhodnutích pak budou spolupracovat odborníci s kmenovým náčelníkem Tuim Malim, zatímco ostatní budou moci hlasovat přes internet. „V každém okamžiku budeme mít k dispozici 4900 členů na webu a stovka jich bude přímo na ostrově,“ vysvětluje Keene.

Keene také vysvětlil, že hlavní myšlenkou, kterou prosazoval jeho společník Mark James, je zkusit využít internetovou komunitu k něčemu, co zanechá otisk ve skutečném světě. „Namísto pouhého sdílení hudebních souborů, případně prázdného žvanění, chceme vytvořit skutečnou ekologickou vesnici, kterou bude moci každý navštívit,“ dodal Keene.

Ostrov Vorovoro má v současnosti čtyři obyvatele, jsou jimi Tui Mali, jeho bratr a jejich ženy. „Privilegium náčelníka kmene je žít trvale na ostrově Vorovoro,“ říká Keene. Podle něj chce Tui Mali nabídnout prostor tohoto ostrova, aby přilákat finance, které pomohou zdejším obyvatelům, převážně rybářům. Projekt Tribewanted.com bude trvat tři roky, potom vše, co zde vznikne, připadne původním obyvatelům ostrova.

[Reuters/Tiscali]

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů