Pátek, 19. dubna 2024

Největší písečný ostrov

Je tak krásný a nedotčený civilizací, že ho lze nazvat rájem.
Největší písečný ostrov
Rájem, který se od roku 1992 pyšní zápisem na Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Fraser Island, největší písečný ostrov světa, leží u západního pobřeží Austrálie.
Na písečný ostrov vás dopraví lodní linky z přístavního městečka Hervey Bay. Plavba trvá necelou hodinu. Záleží, do jak rychlé lodi zrovna nastoupíte, ale každopádně stojí za to usadit se na venkovní palubu. Cestou totiž můžete vidět neuvěřitelné věci - splývající karety obrovské, skákající delfíny a od srpna do října i ladné velryby, které vás postříkají průzračnou mořskou vodou plácnutím ploutve. Míjejí ostrov na cestě z antarktické oblasti. Možná si řeknete, že se vám to jen zdá...
To je ale jen začátek. Po pár minutách plavby už zahlédnete hustý zelený porost a dlouhou bílou pláž. To je Fraser Island se svým eukalyptovým pralesem. Rychle se přibližuje.

Ráj zvířat

Fraser Island VIP Tours - Sunset - Queensland AustraliaZ lodi vystoupíte na dřevěné molo. Po něm už se řítí jakýsi vláček, který odváží turisty i jejich zavazadla do jednoho ze dvou velkých center na ostrově - do Kingfisher Bay Resortu. Vláček je trochu zbytečný, protože z pláže do letoviska je to jen pár set metrů po dřevěném chodníčku na kůlech mezi mělkými rašelinovými bažinami. V areálu se nachází několik restaurací, bazén, obchody, tenisové kurty, dokonce i karaoke bar, recepce, průvodcovské centrum a hlavně domečky pro hosty. Stojí opět na kůlech ve dvou patrech nad sebou.
Pod nimi se rozkládá jezírko, které se v noci rozzáří pro Evropany úplně neznámou hvězdnou oblohou. Nechybějí ani podivné pralesní zvuky neznámých zvířat, stíny létajících netopýrů (na Fraser Islandu žije mnoho druhů netopýrů, ale jedenáct z nich se vyskytuje pouze na tomto ostrově) a hvízdání ptáků, kterých na ostrově je přes tři sta druhů.
Nelekejte se, když po cestě k recepci potkáte velkého hada, obejděte ho a pokračujte dál. Jak vám každý z domorodců řekne, zvířata tu žijí stejně jako lidé a je třeba je tolerovat. Na plážích uvidíte psy Dingo, loudí od turistů jídlo. Není ale rozumné se k nim přibližovat a už vůbec ne je krmit. Nejlepší je si je vyfotit a dál už si jich nevšímat. Možná první dny budete mít také pocit, že na vás neustále doráží nějaký cizokrajný hmyz - tvorové malí i velcí, ale i to neustále ošívání a rozhazování rukama vás časem přejde. Nejenom lidé si chtějí tohoto ráje užít!

Přes balvany a kořeny
Fraser Island není žádným velkým letoviskem. Není to místo, kam by se hrnuly desetitisíce turistů. Počty návštěvníků si ochránci přírody pečlivě kontrolují stejně jako jejich pohyb na ostrově. Prozkoumat ostrov po celé délce 123 km můžete pouze za doprovodu průvodců. Ti nabízejí buď cesty džípem v menší nebo soukromé skupině lidí, či naopak masovější výlet speciálně upravenými autobusy s ohromnými odpruženými koly. Překonávají na cestě totiž překážky v podobě obřích kamenů či hrbolatých kořenů stromů.
Na ostrově nejsou silnice ani stezky. Auta si to hrnou přes prales a pláže celkem drsně a rychle, takže bez bezpečnostních pásů cestovat vůbec nelze. A i přes ně budete nadskakovat a klátit se ze strany na stranu jak na pouťové atrakci. Jízda po vlnami uhlazeném písku je velkým zážitkem. Vzhledem k frmolu na plážích - kromě aut tu ještě navíc přistávají jako na ranveji malá turistická letadla - se proto ani moc nedivíte, že tu mnoho výletníků neloví sluneční paprsky na dece či ručníku.

Duny, pláže, jezera

Fraser Island VIP Tours - Fraser Island - Queensland Australia

Na cestě napříč ostrovem můžete vidět písečné duny, projít se po stezce uprostřed prastarého pralesa nebo prozkoumat zrezivělý vrak lodi Maheno, který trčí na jedné z pláží (celkem jsou zdejší pláže dlouhé 75 milí, tedy zhruba 120 km) už více než sedmdesát let.
Hlavním lákadlem ostrova jsou jezera, kterých je tu čtyřicet. Podle průvodců jsou rozdělena do tří kategorií. Prvním jsou jezera, kde se dešťová voda zadržuje díky organickým usazeninám na dně. Takové je například nejkrásnější jezero McKenzie. U něho můžete ležet hodiny a hodiny a pořád se nenabažíte dokonale jemného bílého písku a neuvěřitelně čisté, údajně nejčistší vody v Austrálii.
Druhým typem jezer jsou tzv. okenní jezera, která vznikla poklesem terénu pod hladinu spodních vod. Je to například jezero Yankee Jack nebo Ocean Lake. Třetí jsou jezera vzniklá přehrazením proudu vody navátým pískem. Tak vzniklo jezero Wabby.

Džípem, lodí, letadlem
Občerstvit se můžete ve druhém velkém turistickém areálu Fraser Islandu Eurong Beach Resortu. Leží na opačné straně ostrova než Kingfisher Bay. I tady nabízejí veškeré služby včetně ubytování v moderních apartmánech. Na ostrově je pak ještě pár soukromých campů a plážových domků, jejichž nabídek můžete také využít.
Na Fraser Island si můžete dovézt i vlastní džíp (musí ho ale vidět správci národního parku a povolit jeho vjezd na ostrov) a naplánovat si na vyhrazených místech kempování pod stanem. Opět ale počítejte s průvodcovských dohledem. Oba velké resorty nabízejí řadu zajímavých balíčků, které vám pobyt zpestří. Můžete ostrov obeplout na lodi nebo ho zhlédnout z výšky z malého letadla.

Speciální programy pro děti
Maheno wreckPamatováno je i na děti, které budou z tohoto unikátního prostředí nadšené. Mohou se připojit k programu "Junior Eco Ranger", ve kterém poznávají zvláštnosti celého ostrova. Můžou se vypravit na cestu kánoí po říčkách, poznávat život ostrova při dobrodružných, nočních toulkách či stavět sochy z písku.
Na Fraser Islandu budete mít opravdu pocit, že sníte... Cesta k takovému snu je bohužel daleká, ale v posledních letech se do Austrálie vydává stále více českých turistů, které lákají krásy této země. Pokud tedy k "protinožcům" míříte, rozhodně nezapomeňte navštívit Fraser Island u queenslandského pobřeží.

AUTOR: Kateřina Hovorková
katerina.hovorkova@economia.cz


Informace
www.kingfisherbay.com
www.eurong.com
www.fraserexplorertours.com.au
www.fraserislandco.com.au


Víza
Vyřízení víza do Austrálie, které je možné získat přes internet, bude brzy trvat jen několik minut. Australská vláda totiž zařadila Českou republiku mezi země, jejichž občané dostávají víza automaticky po zaregistrování na internetu. Nyní českou žádost vyřizuje úředník a vydání víza trvá průměrně šest týdnů. Do značně zjednodušeného režimu, v němž je původní "patnáctka" EU, se Česko dostane zhruba do konce července spolu se Slovinskem, Estonskem a Lotyšskem. Vízum bude nadále stát 70 australských dolarů (asi 1200 korun). Austrálie má vízum se všemi zeměmi světa s výjimkou Nového Zélandu. Australané mohou do Česka cestovat bez víz.
Bližší informace a dotazník lze nalézt na adrese www.immi.gov.au


Jak se tam dostat
Při cestě do Austrálie strávíte v letadle a na letišti čekáním na přestupy zhruba 24 hodin. Nejlepší je cestovat s leteckou společností Singapore Airlines z Prahy do Frankfurtu, odkud odlétají pravidelné linky obřího Boeingu - Megatop do Singapuru a odtud startuje jedno letadlo za druhým do Sydney nebo Brisbane. Pokud první vaše cesta v Austrálii povede na Fraser Island, leťte do Brisbane, je to v australském měřítku kousek. Cena zpáteční letenky se pohybuje kolem 30 tisíc korun. V Brisbane můžete nastoupit na vlak, který jezdí přímo do Hervey Bay nebo si půjčit auto a jet k pobřeží po své vlastní ose. Ze Sydney létají na pobřeží Fraser pravidelně letecké společnosti Virgin a Jetstar Airlines. www.singaporeair.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů