Středa, 24. dubna 2024

ZOO Ohrada se rozšíří o ekologické centrum

ZOO Ohrada se rozšíří o ekologické centrum
ZOO OHRADA
Atraktivní areál nejmenší české Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou se rozšíří o Centrum ekologické výchovy. To vzniká, jak informoval náměstek ředitele zoologické zahrady Roman Kössel, za finanční pomoci Státního fondu životního prostředí a Jihočeského kraje.

„Počítáme, že zde budou probíhat zajímavé výukové programy především pro školáky, a protože chceme, aby objekt vzhledem respektoval přírodní prostředí a podporoval svou funkční náplň, bude budova vytápěna tepelným čerpadlem a celou její střechu pokryjí rostliny. Chceme ji vytvořit především z různých suchomilných rostlin - rozchodníků a netřesků, kterých je zapotřebí nejméně 50 000 kusů,“ uvedl Kössel.

Věří, že Jihočeši ale i návštěvníci z jiných regionů, kteří se pravidelně do zoo vracejí, přinesou na zelenou střechu i trs netřesku nebo rozchodníků z vlastní zahrady. „Protože v letních měsících k nám zavítá prakticky minimálně polovina všech našich návštěvníků, myslíme si, že kdyby alespoň někteří z nich přinesli třeba jen jednu rostlinku, pomohli by nám vybudovat něco pěkného, co bude dobře sloužit dětem i dalším návštěvníkům zoo,“ konstatoval náměstek.

Turisty, kteří zavítají do zoo během prázdnin, čeká i několik překvapení. V červenci od 22. do 28. a v srpnu od 5. do 11. i od 26. do 31., se mohou děti podívat nejen na zvířátka, ale i na divadelní představení, které pro ně připravují divadelní soubory Kukadlo a Vysmáto. Představení, jak podotkla Zuzana Štětková z oddělení propagace a ekologické výchovy zoo, začínají v 10.30, 14.00 a 17.00.

„Děti se však také mohou zúčastnit atraktivního komentovaného krmení vyder v 10.00 a 15.00 hod., pelikánů v 10.30, medvědů ve 13.00 hod. a kočkodanů husarských v 15.15 hodin. Z časových a provozních důvodů nemůžeme ale zaručit každodenní povídání u všech krmení, “ dodala Štětková.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů