Středa, 24. dubna 2024

Knížka pro ty, kdo se nebojí do lesa

Podtitul Pověsti, zajímavosti a záhady obestírající přírodní zákoutí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Knížka pro ty, kdo se nebojí do lesa

 má nová knížka z nakladatelství Ikar určená právě pro tyto letní dny. Autoři Petr David a Vladimír Soukup tu pod názvem Za strašidly do lesů a skal shrnuli náměty na padesát rodinných výletů. Knížka je bohatě ilustrována Miloslavem Dismanem, ale doprovozena také kreslenými mapkami (Libuše Ladianská) a barevnými fotografiemi (Zdeněk Thoma a kolektiv).

Nejvhodnější příležitost k těmto výletům poskytují sice letní prázdniny a dovolené, ale autoři poskytují program na celý rok. Kromě počtení o pověstech a různých pohádkových bytostech a návodných tras výletů obsahuje kniha i množství užitečných doplňkových informací, jako jsou výškové profily výletních tras, spojení různými dopravními prostředky, otvírací doby památkových objektů, tipy na restaurace, možnosti ubytování i údaje o zajímavých akcí v jednotlivých místech. Ale dozvíte se i takové drobnosti, jako například, kde je nejlepší ozvěna, kde se navzájem zastřelili dva loupežníci, kde se skrývá utajená rožmberská hrobka, či kde možná bývalo obětiště starogermánských kněžek. Takovéto údaje i pátrání po nich dokáží romantické výlety ještě mimořádně zpestřit.

Výlety jsou uspořádány abecedně počínajíce Adršpašskými skalami a konče kopcem s názvem Zlatý kůň, kde před půlstoletím byla objevena chodba, vedoucí do jeskyní, které byly později nazvány Koněpruskými - dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších míst Českého krasu.

Jak oblíbené jsou v českých pověstech postavy čertů, svědčí i názvy některých výletů a objektů v knize obsažených: Čertova ruka (Cíl archeologů), Čertova zeď (Torzo čedičové hradby, Čertovo jezero (Ve stínu Jezerní hory), Čertovy kameny (Dobrodružství v žule), ale např. i Peklo (U ženichova hrobu).

Kniha navazuj e na předchozí obdobnou knihu z produkce nakladatelství Ikar, která byla věnována padesáti nejkrásnějším výletům na hrady a zámky. Tentokrát si však čtenáři a výletníci mohou víc vychutnat lesy, skály, jeskyně a jiné přírodní výtvory.

"I tady se to hemží nadpřirozenými bytostmi, které jsou připraveny oživit jakýkoliv výlet," říkají autoři v úvodu ke knize. "A vůbec přitom nevadí, že ve skutečnosti žádný přízrak nepotkáme. Stačí přece jen pocit, že by to tak mohlo být..."

PETR KOVAŘÍK

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů