Pátek, 29. března 2024

Porubská radnice chce kácet lípy kvůli stavbě, na kterou nemá povolení

Porubská radnice chce kácet lípy kvůli stavbě, na kterou nemá povolení

OSTRAVA – Lipová alej v Opavské ulici, kterou chce pokácet radnice Městské části Poruba, má zmizet kvůli dosud neschválené stavbě. Vyplynulo to z právní analýzy Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, na něž se obrátili nespokojení lidé. Radnice obhajovala kácení rozšiřováním vozovky – na to však vůbec nemá stavební povolení. Stavební úřad dal souhlas jen k úpravě přechodu pro chodce. Místní občané s rozšířením silnice zásadně nesouhlasí, sepsali proto petici 2) a hodlají zabránit kácení stromů. Obávají se zhoršení životního prostředí.

 

 

„Podle povolení, které je dnes bohužel platné, má být pokáceno 17 vzrostlých lip. Alej podél Opavské ulice byla vysazena při založení Poruby – dnes je součástí městské památkové zóny a důležitým prvkem životního prostředí,“ vysvětluje hodnotu stromů Mgr. Helena Váňová z ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Analýzou úředních dokumentů jsme zjistili, že radnice nezískala stavební povolení pro rozšiřování vozovky a nevidíme proto žádný reálný důvod pro pokácení stromů. Dnes není vůbec jisté, zda bude přestavba křižovatky skutečně povolena, a lípy by tak mohly padnout naprosto zbytečně. Dokud nebude věc v souladu s právem, budeme pomáhat místním občanům stromy bránit,“ řekla Váňová. Podle ní chtěl úřad rozšiřovat silnici na základě ohlášení drobné stavby, což je však v rozporu se stavebním zákonem.

 

Kácení stromů zásadně odmítají obyvatelé přilehlých domů a sepsali proto petici 2). „O plánu na rozšiřování vozovky jsme vůbec nebyli informováni. Poprvé jsme se o záměru dozvěděli až z místních novin, které otiskly upozornění Arniky,“ říká zástupce petičního výboru petice Lípy Opavská Edvard Krejsa. „Kapacita vozovky je již dnes vyčerpaná 1). Jedná se o druhou nejvytíženější ulici v Porubě a dochází zde k permanentnímu překračování hygienických limitů pro emise prachu a znečišťujících látek v ovzduší. Radnice by se měla raději zabývat odklonem automobilové dopravy z této hustě obydlené části města. Řešení průjezdnosti Opavské vykácením stromů a rozšířením vozovky odmítáme. Nesmyslnému zničení aleje chceme rozhodně zabránit,“ dodal Krejsa.

 

Kácení lip v Opavské ulici povolil v únoru 2006 Odbor životního prostředí ostravského magistrátu. Vzhledem k tomu, že rozšiřování silnice neprošlo stavebním řízením, k celé akci  se vůbec nevyjádřila hygienická stanice z hlediska hluku, prachu a emisí výfukových plynů. Arnika se proti rozhodnutí o kácení lip odvolala, nicméně Krajský úřad Moravskoslezského kraje původní povolení potvrdil. Právně je tedy povolení ke kácení platné a stromy tak mohou padnout prakticky okamžitě. Místní občané věří, že hrozící zničení zeleně zvrátí petice, kterou již podepsalo téměř 500 lidí. V nejbližších dnech ji chtějí předat porubské radnici s požadavkem na přehodnocení celého projektu úprav Opavské ulice.

 

 

 

Přílohy a poznámky pro editory:

 

 

1) Hustý provoz v Opavské ulici

je možné sledovat prostřednictvím webové kamery na internetové adrese: www.ovanet.cz

 

 

2) Petice “Lípy Opavská“

 

Prezidentu ČR, Parlamentu ČR, ministru pro místní rozvoj, ministru životního prostředí, primátorovi Magistrátu statutárního města Ostravy, starostovi a zastupitelstvu Úřadu Městského obvodu Poruba

 

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

 

Vážení, jen náhodou jsme se dozvěděli, že Statutární město Ostrava má v úmyslu vykácet na naší ulici Opavské sedmnáct vzrostlých lip a to na základě stavebního povolení číslo 622/05/výst. ze dne 27.7. 2005 , kdy je pouze povolena stavba přeložky veřejného osvětlení na ulici Opavská, stavba stranové přeložky sdělovacího vedení Českého telecomu , a.s. na ulici Opavská a stavba SSZ přechodu číslo 4096 na ulici Opavské – B. Martinů v Ostravě – Porubě.

 

Toto stavební povolení neobsahuje žádnou informaci o tom, že by mělo dojít k rozšíření silnice, rozšíření nástupního ostrůvku a už vůbec nás neinformuje o záměru pokácet 17 vzrostlých lip na ulici Opavské, ačkoliv jsme vlastníky přilehlých pozemků a nemovitostí.

Tento postup bereme za porušení platných zákonů!

 

Domníváme se, že rozšíření vozovky je neopodstatněné a chceme tomuto kácení zabránit. Jednání a celý postup Statutárního města Ostravy nás opět přesvědčil, že občané nemají šanci být včas o takto závažné problematice životního prostředí informováni, natož se k záměrům vyjádřit.

 

Stromy, které mají být pokáceny, jsou součástí aleje v památkové zóně. Pro náš životní standart a pohodu bydlení je nezbytné jejich zachování. Kromě estetické hodnoty tyto stromy zachycují prach, hluk a emise, které na této rušné Opavské ulici již teď překračují běžnou normu.

 

Vyzýváme Vás, abyste se zasadili o záchranu těchto stromů a pomohli tak zachránit naše životní prostředí. Žádáme o provedení měření emisí výfukových plynů, hluku a prašnosti a provedení studie vlivů stromů v této ulici. Žádáme proto urychleně, aby byly přijaty opatření, která tomuto kácení stromů zabrání.

 

Svou žádost potvrzujeme svými podpisy.

 

V Ostravě-Porubě, 21.6.2006

 

Petiční výbor ve složení: Edvard Krejsa (Opavská 820/67, Ostrava-Poruba,708 00, oprávněn zastupovat petiční výbor), Mgr. Věra Klímová, Helena Vrbová, Dagmar Gembalová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů