Čtvrtek, 28. března 2024

Na Domažlicku vypustí do lesů tetřevy

Na Domažlicku vypustí do lesů tetřevy

Domažlické městské lesy nakoupí v Německu 20 kusů tetřeva hlušce a vysadí ho v porostech na západním svahu hory Čerchov. Každého vypuštěného ptáka dostanou zaplaceného ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Letošní cena bude 14.000 korun za kus. Řekl to ředitel Městských lesů Domažlice Jan Benda.
Lesníci chtějí navrátit ptáka do oblasti, kde žil trvale stovky let až do poloviny 70. let minulého století. V čerchovských hvozdech, jejichž rozloha je 5000 hektarů, patří polovina lesních porostů právě městu Domažlice. Ostatní hektary vlastní státní Lesy ČR a 800 metrů na západ, za hraniční linií, už začínají německé obecní a státní lesy.
"Program nákupu a vypouštění 20 tetřevů ročně provádíme už pošesté. Potrvá deset let," dodal Benda. Domažlice jsou z pěti příjemců státní dotace jediným nestátním subjektem. Peníze dostávají kromě nich národní parky Šumava a krkonošský a dále Lesy ČR, konkrétně lesní správa Karlovice v Jeseníkách a vojenské lesy Hořovice. SFŽP začal Domažlice dotovat až když se přesvědčil, že čerchovský biotop je pro ptáky vyhovující a že městské lesy jsou ekonomicky silné, protože městu patří 3750 hektarů lesa. Domažličtí jsou nyní podle Bendy úspěšností chovu na špici v rámci ČR.
"Lidé to berou velmi pozitivně, když nádherné ptáky v lesích zahlédnou. Hned nás informují," řekl Benda. I Němci prý domažlickým lesákům velmi fandí, protože sousední oblast Horního Falcka na podobné dotace nedosáhne.
Podle ředitele je ale velmi těžké zmapovat, kolik tetřevů v čerchovských lesích zůstalo. Létají až do vzdálenosti 20 kilometrů od Čerchova. Řada z nich může být v nedalekém Německu a další se mohli spojit se šumavskou populací. Hranice Národního parku Šumava (NPŠ) je od Čerchova 25 kilometrů. Informace, které mají lesníci od pozorovatelů, hovoří minimálně o sedmi kusech. "Loni poprvé snášeli vejce a vyvedli mladé," dodal Benda.
Dvacítku nakoupených ptáků, které doveze německý chovatel včetně veterinárních osvědčení koncem srpna nebo začátkem září, umístí lesníci v tzv. aklimatizační obůrce na západním svahu vrchu Čerchov, jenž je s 1042 metry nejvyšší horou Českého lesa. "Ptáci tam musejí být tři týdny v karanténě a na pozorování a musí se 24 hodin bedlivě hlídat před přirozeným i nepřáteli typu prasat, lišky a kuny," uvedl Benda.
Podle něj není v ČR chovatel, který by zvířata domažlickým lesům prodal. Odchovem pro vlastní potřeby se zabývá pouze NPŠ a Lesy ČR v Jeseníkách.
Tetřev je vzácný druh ptáka, jehož stavy se v celé Evropě trvale snižují. Stejný dotační program využíval před lety NPŠ i sousední park Bavorský les.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů