Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody si chtějí stěžovat v Bruselu na CzechTek

Ochránci přírody si chtějí stěžovat v Bruselu na CzechTek

V části vojenského újezdu Hradiště v Doupovských horách, kterou pronajala armáda pořadatelům technoparty CzechTek, žijí podle posudku státní Agentury ochrany přírody a krajiny vedle chřástalů polních další ohrožené druhy.


Informuje o tom na svých internetových stránkách Český svaz ochránců přírody. V lokalitě, kde má za dva týdny dunět techno, žije například i strnad luční, který je v České republice ještě přísněji chráněný než chřástal.


"Jeho mláďata stejně jako mláďata dalších druhů budou v době konání akce ještě závislá na rodičích. Ti je hledají podle hlasů. V dunění technohudby je nenaleznou a mláďata zahynou. A to samozřejmě neplatí jen pro louku, na které se akce uskuteční, ale i pro široké okolí včetně přírodní rezervace Sedlec, která s loukou sousedí," uvádí zástupce největšího českého ochranářského sdružení Petr Stýblo. Jeho organizace připravuje kvůli technoparty stížnost do Bruselu, území totiž patří do evropské sítě chráněných oblastí Natura 2000.


Ministerstvo obrany s před podpisem smlouvy s posudkem seznámilo
Ministerstvo obrany, které část vojenského újezdu CzechTeku pronajalo, tvrdí, že se s posudkem seznámilo. Před podepsáním dohody s technaři obdrželo stanovisko Agentury ochrany přírody a krajiny, uvedl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva. "Povolení k CzechTeku bylo vydáno po detailním prozkoumání všech aspektů včetně ekologického," uvedl. V oblasti nyní táboří stovky vojáků 4. brigády rychlého nasazení, tamní přírodu proto podle něj rozhodně nelze považovat za panenskou.


Armáda argumentuje také tím, že tanečníci budou mít k dispozici necelých 60 hektarů újezdu, což je zhruba pětina procenta celkové plochy 33.000 hektarů.


ČSOP podle Stýbla vítá, že stát letos na rozdíl od minulých let chce pomoct technařům v hledání ideálního místa pro CzechTek. Uzavření smlouvy o konání CzechTeku v Sedlci ale považuje za nedomyšlený politický krok, který ohrozí nejen vzácné druhy, ale i reputaci České republiky v Evropské unii.


Armáda se s technaři dohodla, že poskytne jenom pozemek na kraji vojenského újezdu, organizátoři CzechTeku se postarají o všechno ostatní, včetně zdravotnického a hygienického zajištění a úklidu odpadků. S konáním akce ale vedle ochranářů nesouhlasí okolní obce.


CzechTek se od roku 1994 konal v Česku už dvanáctkrát, vždy poslední víkend v červenci a často za asistence policie. Při policejním zásahu na technoparty v loňském roce u Mlýnců na Tachovsku byly zraněny desítky účastníků i policistů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů