Pátek, 29. března 2024

Liberecký kraj nabádá návštěvníky lesa k ukázněnosti

Liberecký kraj nabádá návštěvníky lesa k ukázněnosti

Současné horké a suché počasí vytváří podmínky pro vznik lesních požárů. Nebezpečí je ještě umocněno silnou návštěvností lesů o prázdninách. Frekvence a následky požárů rychle stoupají.

Prozatím jsme nepřistoupili k vyhlášení zákazu vstupu do lesů. Opatření by na snížení rizika požárů mělo příznivý vliv, dopady pro veřejnost a turistický ruch by však byly velmi negativní,“ řekl hejtman Petr Skokan.

Dále ale hejtman připomíná, že kouření v lesích je zákonem zakázáno. Rozdělávat a udržovat otevřené ohně je zakázáno dokonce do 50 m od okraje lesa. Porušení těchto zákazů se ve správním řízení trestá pokutou do výše 100 tisíc korun.

Účinnou pomocí v boji s požáry je letecká hlídková služba, která je v těchto dnech maximálně využívána a která vznikající požáry dokáže velmi rychle lokalizovat. Lesníci intenzivně spolupracují s hasičskými záchrannými sbory a v rizikových místech staví požární hlídky.

Hejtman Libereckého kraje apeluje na návštěvníky lesa, aby se chovali odpovědně. Pokud by došlo k dalšímu zhoršení situace, museli bychom přistoupit k vyhlášení zákazu vstupu do lesů, což by si jistě málokdo přál.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů