Sobota, 20. dubna 2024

Voda láká, na horách je prázdno

Voda láká, na horách je prázdno

Majitelé horských hotelů i kasteláni hradů a zámků v Plzeňském kraji přišli o návštěvníky. Provozovatelé koupališť si mnou ruce.

Plzeň - Provozovatelé koupališť a autokempů u vody v Plzeňském kraji si parné léto nemohou vynachválit, méně spokojeni jsou majitelé horských hotelů a penzionů. Šumava je už několik týdnů poloprázdná, lidé ruší objednané pobyty. Vedro se podepsalo i na nižší návštěvnosti hradů a zámků. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Léto je pro nás opravdu vynikající, máme už od poloviny června téměř plno," řekl provozovatel autokempu Ostende v Plzni Antonín Högner. Kemp je největší v kraji, najednou se tam ubytuje zhruba 500 lidí. Leží u Velkého boleveckého rybníka, kde je stále vhodná voda ke koupání. Jezdí do něj hodně cizinci, zejména z Nizozemska, Německa, Dánska či Belgie.

Podobně jako Ostende jsou na tom i v jiných kempech, které jsou blízko vody. Teplé počasí si pochvalují i provozovatelé koupališť a bazénů. Například v Klatovech navštíví městské lázně zhruba 600 lidí denně, zatímco loni to bylo přibližně dvakrát méně. Nápor zažívá i rokycanské koupaliště či plzeňský městský bazén.

Zato na Šumavě je prázdno. "Lidé nejezdí, i když je počasí pěkné, volno je i v hotelech a penzionech. Zatímco jindy se v Srní nebo na Rokytě ubytování těžko shání, letos téměř všichni nabízejí volné pokoje," řekla Ivana Vilišová z informačního centra v Železné Rudě. Některé penziony jsou dokonce od pondělí do čtvrtka zavřeny, otevírají až v pátek a o víkendu.

Souhlasí s ní i ředitel největších hotelů Wellnes Horizont a Špičák v západní části Šumavy Jaroslav Fišer. "Pociťujeme menší zájem než loni. Stalo se nám také, že odřekly noclehy skupinové zájezdy. Byly to zejména zájezdy určené starším lidem, spojené s cestováním autobusem. Starší lidé si zřejmě cestování v takovém vedru rozmysleli," uvedl.

Podle něj jsou volné hotely a penziony jak na Železnorudsku, tak na Prášilsku a Modravsku. Připustil, že lidem chybí v této části Šumavy koupání. "Když přestal fungovat bazén v Bavorské Rudě, není se kde pořádně vykoupat. U nás v hotelu je sice bazén, který je určený i pro veřejnost, ale má omezenou kapacitu," uvedl.

Lidé také o něco méně navštěvují hrady a zámky. "Není to však nijak dramatický pokles. Naopak na některé památky přišlo i o něco více lidí než loni v červenci, například do zámku v Manětíně na Plzeňsku nebo na vodní hrad Švihov na Klatovsku," řekl mluvčí plzeňského památkového ústavu David Růžička.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů