Pátek, 19. dubna 2024

Desítky stromů na Starém městě padly zbytečně a zřejmě protiprávně

Desítky stromů na Starém městě padly zbytečně a zřejmě protiprávně

DĚČÍN – Lidé z děčínské Obloukové ulice nemohou celé měsíce klidně spát. Hluk z průmyslové zóny proti jejich bytům se ještě zvýšil poté, co radnice nechala pokácet zeleň, která oddělovala byty od blízké železnice. Kromě kamionů a vysokozdvižných vozíků přes den je nyní navíc ruší i projíždějící vlaky během noci. Desítky vzrostlých stromů a keřů na území Chráněné krajinné oblasti České Středohoří padly za oběť  rozšíření skladů a prodejny stavebního materiálu akciové společnosti Rabat. Podle Arniky byly stromy pokáceny nejen zbytečně, ale zřejmě i protiprávně. Případ začala prošetřovat Správa CHKO České Středohoří.

Kácení stromů povolil Odbor životního prostředí Městského úřadu Děčín. Za pokácené stromy však nenařídil adekvátní náhradní výsadbu, jak ukládá zákon - spokojil se s vysazením dvou sakur a třezalky, navíc na úplně jiných pozemcích, než kde se kácelo. „Dva stromy a třezalka nemohou nahradit izolační funkci souvislého pásu vzrostlých stromů a keřů,“ komentuje situaci Kamil Repeš z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Protože se jedná o nepůvodní druhy dřevin v Chráněné krajinné oblasti, musela by navíc k takové výsadbě udělit česká vláda výjimku ze zákona o ochraně přírody. K ničemu takovému nedošlo,“ říká Repeš.

Podle Arniky měl Odbor životního prostředí prosazovat takové rozšíření průmyslové zóny, aby bylo možné stromy zachránit. Kdyby se to nepodařilo, měl úřad podle zákona nařídit adekvátní výsadbu náhradních dřevin. „V případě izolační zeleně je náhradní výsadba prakticky nezbytná. Úřad přitom musí požadovat vysazení původních druhů dřevin v takovém počtu a vzrůstu, aby nové stromy dokázaly nahradit ty pokácené,“ říká právník Arniky Lukáš Matějka. „Při povolování kácení se vždy musí zohlednit funkční a estetický význam dřevin,“ dodává.

“Stromy na Starém městě bylo možné zachránit i při rozšíření skladového areálu. Tamní zeleň měla nenahraditelnou izolační funkci – tlumila hluk a chránila tak obyvatele Obloukové ulice před nadměrnou zátěží z železnice,“ vysvětluje Kamil Repeš.

Postižení občané jsou z pokácení stromů nešťastní. „O klidném bydlení zde už několik let nemůže být ani řeč,“ stěžuje si Marcela Klazarová, která zastupuje obyvatele Obloukové ulice. „Od rána nám jezdí před okny kamiony a vysokozdvižné vozíky. Teď, když pokáceli stromy u železnice, proniká hluk projíždějících vlaků do bytů i v noci. Od doby, kdy zdejší stavební družstvo pronajalo svoje pozemky firmě Rabat, se životní podmínky v Obloukové neustále zhoršují. Radnice na naše stížnosti nereaguje. Úředníci i politici říkají, že máme smůlu, protože prostě bydlíme u průmyslové zóny,“ dodává Klazarová.

Jiný nájemník, Jaroslav Mikl, se dokonce musel kvůli hluku na čas odstěhovat. "Před nedávnem jsem prodělal operaci a doktor mi doporučil klid na lůžku. Vzhledem k neustálému hluku, jsem byl nucen se dočasně ze svého bytu přestěhovat jinam," sdělil Jaroslav Mikl.

Nájemníci domů v Obloukové ulici vedou s firmou Rabat několikaleté spory. Areál firmy je podle lidí zdrojem nadměrného hluku, prachu a exhalací, neboť do něj denně vjíždějí desítky nákladních aut pro stavební materiál. Byty jsou přitom v bezprostředním sousedství skladů. Arnika chce lidem pomoci prosadit obnovení pásu izolační zeleně na stejných místech, kde byly stromy a keře nedávno vykáceny. Věří, že vysazení nových stromů pomůže špatné životní prostředí alespoň zčásti kompenzovat.


Poznámky pro editory:

Fotografie místa s pokácenými stromy jsou dostupné na adrese:
http://www.arnika.org/fotogalerie.shtml?restrict=category........&res_val=Kácení stromů v Děčíně na Starém městě za firmou Rabat&exact=1

Kontakt na zástupce místních občanů: Paní Marcela Klazarová - 723 652 531
Kontakt na pracovníka CHKO České středohoří, který věc řeší:
Ing. Robková PhD., Tel: 416 574 612, E- mail: robkova@schkocr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů